2024. április 20., szombat
ÓBECSE

Ásó, kapa, fásítás

A verbászi Ökológiai Mozgalom volt a házigazdája a hétvégén tartott Erdősítsük Vajdaságot! elnevezésű kétnapos fásítási akciónak, amelybe tíz vajdasági mozgalom képviselői kapcsolódtak be.

A kölcsönös együttműködés erősítése mellett a közös projekt elsődleges célja felhívni a polgárok figyelmét az erdők jelentőségére, a zöldövezetek kialakítására és a környezet megőrzésére.

A környezetvédelmi aktivisták a város legnagyobb zöldövezetében, a Lazin parkban az ott-lakókkal először a kiszáradt fákat távolították el, majd kézi erővel új lyukakat ástak a fiatal facsemetéknek. A fásítási akcióra mintegy száz darab fiatal fát sikerült beszerezni, és több száz négyzetméteren kőris-, juhar-, hárs-, valamint fűz- és eperfát ültettek el.

A munkálatok folyamán szó volt a helyi Ökológiai Mozgalom jövő évre szóló akciótervéről, amelynek folyamán a környezetvédők felvetették azokat a legfontosabb lépéseket, amelyek elengedhetetlenek a további munkához. Szó volt többek között a környezetvédelmi hálózat kapacitásbővítési igényeiről, az anyagi és emberi erőforrásokról, a munka szervezéséről és irányításáról, a rendszeres finanszírozás biztosításáról és egyéb környezetvédelmi kérdésekről.

Mire az akció befejeződött, arra a következtetésre jutottak, hogy a hálózat nem fejlődhet a tagság bővítése nélkül, ami különösen adminisztratív és a szerveződés terén történő munkára vonatkozik. Leszögezték, a hálózat tagjai iránti szolidaritás és tevékenységük minden egyesület számára prioritást jelent. Arra a megállapításra jutottak, hogy a belső, ún. mozgatóerőt és az összetartó közösséget gyorsan felismerik a polgárok és a döntéshozók is, és hogy csak ilyen módon növelhető befolyásuk a kívülálló szereplőkre.

Megállapodtak abban is, hogy külön mechanizmust kell létrehozni a környezetvédők belső kommunikációja és az értesítések belső megerősítésére, tovább kell erősíteni az egymás közötti együttműködést és összehangolni az előlátott konkrét tevékenysége(ke)t.

Nyitókép: A verbászi Lazin park városrészben fásítottak a környezetvédők (Paraczky László felvétele)