2024. március 29., péntek

Mikulás-várás Vajdaság-szerte

Kúlára, Magyarcsernyére, Nemesmiliticsre is ellátogatott a nagyszakállú

Minden gyerek várva vár...

A kúlai Népkör MMK-ban versekkel, énekekkel és mondókákkal köszöntötték a Mikulást

A kúlai Népkör Magyar Művelődési Központba hétfőn 19 órakor érkezett meg a Mikulás. Az itt működő szakcsoportok alkalmi műsorral kedveskedtek neki. A helyszínen megtudtuk, a Mikulás-várás már tizenéve hagyománynak számít. A szervezők minden évben különböző rövid jelenetekkel igyekeznek jó hangulatot teremteni, a műsort követően pedig a messziről érkezett vendég csomagokat osztogat a gyerekeknek.

Pásztor Mária és férje, József évek óta a fiatal színészcsoport tagjaival gyakorolnak egy-egy alkalmi jelenetet, ami bemutatnak ezen az estén.

− Az idén kissé komolyabb szöveget találtunk. A történet úgy kezdődik, hogy a gyerekek tisztítják a cipőket, és az idősebb testvér meséli a kisöccsének a mintegy ezeréves Mikulás-történetet. Elmeséli, hogy honnan ered a szokás, hogy a nagyszakállú piros ruhában érkezik, hogy Myra városában Miklós püspök aranypénzt ajándékoz egy szegény családnak, segít rajtuk, mert lassan az utcára kerülnek. Végül visszatérünk napjainkhoz. Rövid, érdekes és humoros történet, ami azzal végződik, hogy a gyerekekhez megérkezik a Mikulás, elbeszélget velük, a kicsik közben mondókákat, verseket énekelnek és szavalnak neki, majd következik a csomagosztás – magyarázta Pásztor Mária.

A Mikulás szerepét férje, József vállalta, aki elmondta, a messziről érkezett vendég elpanaszolja, hogy milyen messziről érkezett, kifáradt, széket kér, hogy leüljön, de később táncol és énekel a gyerekekkel.

A színpadon megkérdezte, ki tudna elmondani neki egy verset, mire a Népkör Aprócska csoportja, 22 kis ovis és kisiskolás jelentkezett. Körbeállták a Mikulást és sorban elmondták a versikéket, majd egy mondókás népi gyerekjátékkal bmutatták, hogyan is sütik a kalácsot és kínálják meg vele a Mikulást, aki cserében csomaggal ajándékozza meg őket.

− Az idén 110 csomagot osztottak ki, ebből a mennyiségből mintegy 40 csomagot a Népkörben tevékenykedő gyerekek kapták ajándékba. A Népkör ezzel a zsákocskával köszönte meg a gyerekek szüleinek is, hogy támogatják egész évben az egyesület és a csoportvezetők munkáját, hiszen közös cél vezérel mindenkit, támogatni kultúránkat és megőrizni kis magyar közösségünket – mondta lapunknak Hugyik Karolina, a Népkör MMK „mindenese”.

******

Mosolyt csalni a gyermekek arcára

A magyarcsernyei Nőszervezet tagjai és a Mikulás meglátogatta a helyi óvodásokat és az iskolásokat

Kedden, december 6-án a magyarcsernyei Nőszervezet jóvoltából és segítségével a Petőfi Sándor Általános Iskola diákjait és óvodásait is meglátogatta a Mikulás. A szervezet tagjai több napon és éjszakán át készültek, hogy mosolyt csaljanak a gyermekek arcára. A csomagokba a csoki és a cukorka mellé feldíszített mézeskalács is került, amit a nőszervezet tagjai készítettek.

Jónás Marika, a Nőszervezet elnöke elmondta, hogy ő két éjszaka alatt sütötte ki a szükséges mennyiségű édességet.

– Ennek a megmozdulásnak legalább 14-15 éves múltja van. Még akkor is megoldottuk, amikor az itteni iskolaépület felújítása miatt a gyermekek Tóbára jártak iskolába és óvodába. Az utóbbi időszakban voltak nehézségeink, a járványhelyzet és az anyagi források miatt, de az idén sikerült újra megszerveznünk, és ezzel örömet csalni a kicsik arcára – mesélte a szervezet elnöke.

A mézeskalácsok feldíszítése is aprólékos munkát követelt, és ez több napos elfoglaltságot jelentett. Malić Melinda, aki nagyon szeret kézimunkázni, néhány pillanat alatt szebbnél szebb díszítést vitt fel a süteményekre.

– A gyermekek mosolya, amikor meglátják ezeket a kis csomagokat, felbecsülhetetlen ajándék nekünk. Számunkra is öröm mindez, mert így mi is munka közben kikapcsolódhatunk, beszélgethetünk, együtt lehetünk – mondta Malić Melinda.

A Nőszervezet tagjai az iskolába és az óvodába összesen nyolcvan csomagot készítettek, ezeket Lőrik Dóra, az intézmény igazgatónője vett át.

– Szeretnék köszönetet mondani a Nőszervezet tagjainak a fáradozásukért, ők ugyanis minden évben mindent elkövetnek annak érdekében, hogy megörvendeztessék az itt tanuló diákokat. Kellemes ünnepeket és további kitartó munkát kívánok nekik – zárta gondolatait az igazgatónő.

Az óvodások, miután nagy örömmel átnézték a csizmáikat, egy rövid alkalmi műsorral köszöntötték a Mikulást és segítőit.

******

Kis gyerekek nagy öröme Nemesmiliticsen

December 5-én, Szent Miklós napjának előestéjén a Kuckó Gyermeksarok sikeres és örömteli Mikulás-várást tartott Nemesmiliticsen. A piactéren összegyűlt a falu apraja-nagyja. A szervezők busszal hozták el az őrszállási és a regőcei gyerekeket a helyszínre, ahol forró teát iszogatva és teasüteményt kóstolgatva vártak együtt a Mikulásra, aki lovas kocsival érkezett és ajándékot hozott minden gyereknek.

Az esemény megvalósulását segítették a helyi Nyugdíjas Egyesület, a Vajdasági Magyar Szövetség nemesmiliticsi Helyi Szervezetének tagjai és a doroszlói Profix ügynökség, valamint a bezdáni Tisza Kft.

A Kuckó-Mikulás az elkövetkező időszakban megajándékozza a doroszlói és a bezdáni bölcsődés csoport tagjait, illetve a gombosi karácsonyi műsor résztvevőit.

Nyitókép: A gyerekek nagy örömmel várták a Mikulást (Paraczky László, Vidács Hajnalka, L. Móger Tímea felvétele)