2024. április 25., csütörtök
ATLÉTIKA

Adriana a világ legjobb fiatal atlétája

Az eredményei elismeréséül kapott temérdek díj közül kétségtelenül az a legrangosabb, amit hivatalosan a monacói Hercegi Palotában vehetett át Világos Adriana, ahol az Atlétika-világszövetség (WA) a 2022-es év legjobbjait tüntette ki női és férfi felnőtt és junior kategóriában.

Ez utóbbiban kapta meg a Rising Star of the Year, vagyis az év feltörekvő tehetségének járó trófeát a 18 éves Adriana, aki gerelyhajításban idén Caliban megvédte U20-as világbajnoki címét, majd a müncheni felnőtt-Európa-bajnokságon is ezüstérmet szerzett, a Kolumbiában elért 63,52 méteres egyéni rekordja pedig az év legnagyobb U20-as dobása lett, közel három és fél méteres előnnyel! Először kapott meghívót egy Gyémánt Liga-eseményre is, Brüsszelben pedig rögtön egy harmadik hellyel mutatkozott be a világ legjobb felnőttjei között.

A díjat szakmai zsűri ítélte oda, a végső esélyesek között pedig Adriana mellett ott voltak még Jackline Chepkoech és Faith Cherotich kenyai akadályfutók, Mine De Klerk dél-afrikai súlylökő és Kerrica Hill jamaicai gátfutó.

„Az idei fő célom az ifjúsági világbajnokság volt, és nagyon örültem, hogy egyéni rekordot és versenycsúcsot tudtam ott dobni. A felnőtt-Európa-bajnokságra komoly elvárások nélkül utaztam el, és még mindig nehezen hiszem, milyen jól sikerült! Nagyon szoros küzdelemben olyan legendák előtt végeztem, mint Barbora Špotáková, akivel már csak azonos mezőnyben lenni is hatalmas megtiszteltetés” – foglalta össze szezonját Adriana a díj kapcsán.

Világos Adrianának Sebastian Coe, a WA elnöke gratulált (Fotó: World Athletics)

Világos Adrianának Sebastian Coe, a WA elnöke gratulált (Fotó: World Athletics)

A férfiaknál az év feltörekvő tehetségének az amerikai Erryon Knightont választották, aki 200 méteren állított fel új korosztályos világcsúcsot, és már zsinórban a második évben kapta meg ezt a díjat. Hogy ő és Adriana mennyire kimagasodnak generációjukból, jól mutatja, hogy még jövőre is az U20-as korosztály tagjai lesznek.

Könnyű lehetett a zsűri döntése a felnőtt kategóriákban is. Az év férfi atlétájának a svéd Armand Duplantist választották, aki csak idén háromszor döntötte meg a rúdugrás világcsúcsát – kétszer Belgrádban, egyszer Eugene-ban –, ami most már 6,21 méteren áll, minden fontos tornát megnyert, és 19 versenyéből csak egyszer győzték le. A nőknél Sydney McLaughlin kapta a díjat, aki 400 m gáton kétszer javította meg a világcsúcsot, a világbajnokságon egészen döbbenetes 50,68-as kört futva.

A fair play díjat osztva két női rúdugró, Holly Bradshaw és Katie Nageotte érdemelte ki azzal, hogy amikor a vb-n Bradshaw rúdja ugrás közben eltört, utóbbi a rivalizálást félretéve azonnal a nagyot eső sporttársa segítségére sietett.