2024. április 24., szerda
SYNERGY FESZTIVÁL, ÚJVIDÉK

Tánc!

Hétfőn, december 12-én mutatják be az Újvidéki Művészeti Akadémia negyedéves növendékei Murakami Haruki Tánc, tánc, tánc című regénye alapján készült előadásukat, a Táncot. Az előadást Lénárd Róbert rendezte és a szokványos színházi formákhoz képest több helyütt is eltérést mutat, így azt az Újvidéki Színház kistermében és más helyiségeiben játsszák.
Murakami Haruki 1986-os regényében a névtelen főhős egy négy éve elveszített lány nyomába ered, amikor úgy dönt, hogy szabadságolja magát és ellátogat a helyre, ahol utoljára találkoztak: egy elhagyatott és romos szállodába. A hotel megváltozott, amióta nem látta, ám amikor eltölt benne néhány napot, a csilivili falak mögött felsejlik a múlt, és egy titokzatos alak, aki különös nyomozásba vezeti Őt. A történet Zen-filozófia, útkeresés és noir krimi furcsa koktélja, amely az előadás színlapja szerint „nem hagyja egy helyben ülni" a közönségét.
Az alkotók sok improvizációval és hosszú fölkészülés során készítették el előadásukat, és bár a történet univerzális, részben a japán (magas és pop)kulturából is merítettek: egyaránt inspirálták munkájukat a felkelő nap országának filmtörténeti tényei, a Zen-rituálék, a kézműves tevékenységek és a szellemtörténetek.

– Tizenkét év – ennyi ideje szeretném ezt a történetet színpadon látni, ennyi ideje tervezgettem a munkatársammal, Luka Kurjačkival ezt az adaptációt. A szöveg kész lett, de Luka időközben távozott az élők sorából. Plusz felelősség ez, de látva azt a szokatlanul hosszú próbafolyamatot, amely során ez az előadás alakult, a rengeteg kreativitást, energiát, szeretetet, amit a srácok hozzáadtak, úgy érzem, megérte várni. Sok álom teljesül be ezzel a produkcióval, ami tulajdonképpen nem is csak előadás. A nézője pedig nem is csak néző. Inkább vendég. Tapasztaló. Ahogy az ember egy Murakami-regényt próbál színházi jelenlétre fordítani, úgy próbáltuk meg ezúttal a Murakami-olvasót is tapintásközelbe hozva „lefordítani" egy másik nyelvre. Bízom benne, hogy a vendég is úgy érzi majd, ahogy mi: hogy a pandémia utáni színházi világban ilyen közel merészkedni szinte már veszélyes – emelte ki a produkció kapcsán Lénárd Róbert rendező.
Murakami Haruki Tánc, tánc, tánc című regényét színpadra írta Luka Kurjački. A szereplők: Ő – Ágyas Ádám, Kiki – Dupák Fanni, Gotanda – Varga Benjámin, Birkaember – Kőműves Csaba, Juki – Mezei Gresák Lea, Jumijosi – Szabó Regina, Mei – Hodik Annabella. Osztályvezető tanárok: Hernyák György, Táborosi Margaréta és Pálfi Ervin. Rendezte Lénárd Róbert – olvasható a tájékoztatóban.