2024. április 20., szombat

A Covid jelenthet törődést, értelmet, értékeket, egységet és szolidaritást

Ezt mutatta be egy európai projekt, amelyben 8 különböző ország résztvevői vettek részt

A Covid-válság kezelése odafigyeléssel, ésszel, értékekkel, összefogással és szolidaritással (Manage the COVID crisis with Care, reasOn, Values, unIty, soliDarity, rövidítés: Care On) projekt tevékenységei a végéhez közelednek.

A projekt finanszírozása az Európa a polgárokért program „Demokratikus elkötelezettség és társadalmi részvétel” második pontján keresztül történik. A projekt koordinátora a bulgáriai Plevenből származó Contemporary Pleven Media Foundation. A partnerszervezetek további 7 európai országból származnak: ASOCIACIÓN DE INNOVACIÓN FORMACIÓN Y EMPLEO PARA EL DESARROLLO SOSTENIBLE (AIFED), Granada, Spanyolország; EDUCOMMART, Athén, Görögország; JUGEND-& KULTURPROJEKT EV, Drezda, Németország; Kisebbségi és Helyi Média Fejlesztési Központ, Újvidék, Szerbia; SPIRALIS, Prága, Csehország; OPEN LITVÁNIA ALAPÍTVÁNY (OLF), Vilnius, Litvánia és 36.6 KOMPETENCIAKÖZPONT, Lodz, Lengyelország.

A Covid-válság jelenleg is tart. Célunk, hogy a válság SWOT-elemzését kiegészítsük a fent említett projekt tevékenységeinek eredményeivel, hogy feljegyezzük a válság során elkövetett hibákat, mulasztásokat, és hogy megnézzük, milyen következtetések és tanulságok vonhatók le belőle – mondják a projektszervezők.

Ez a projekt a hétköznapi embereket helyezi előtérbe: orvosokat, menedzsereket, tanárokat, művészeket, szülőket, munkanélkülieket, fiatalokat, időseket, meggyőződéses európaiakat és euroszkeptikusokat.
A projektpartnerek figyelmesen meghallgatták az összes célcsoportot, hogy hangjuk világos legyen, és az Európai Unió polgárainak millióihoz eljusson.
Ennek érdekében 10 tematikus vitát tartottak A válság tanulságai néven, amelyek a következő témákat érintették különböző célcsoportokkal: kultúra, oktatás, fogyatékkal élők, ifjúság, család, vállalkozás, média, szociális szektor és egészségügy.

A projekt keretében folytatott viták és kutatások eredménye 42 történet mind a 8 országból (Bulgária, Csehország, Németország, Görögország, Litvánia, Lengyelország, Spanyolország és Szerbia), amelyek egy angol nyelvű, Jóság történetei című online brosúrában egyesülnek.
A brosúra az egymás segítésének személyes tapasztalataiból épül fel és a nyilvánosság elől kimaradt kisebb szereplőkre fókuszál. A kedvesség történetei rávilágítanak a jótékonyság és kedvesség mindennapi cselekedeteire, amelyekről úgy gondoljuk, hogy fertőzőbbek lehetnek, mint egy vírus.

A Kortárs Pleven Média Alapítvány projekt koordinátora 2022. október 28-án rendezte meg a Kezdjük a Covid-krízist odafigyeléssel, ésszel, értékekkel, összefogással és szolidaritással című projekt utolsó rendezvényét, a Válság tanulságai című konferenciát. A konferenciát a bulgáriai Plevenben, a Rostov Hotel konferenciatermében tartották meg.

A kedvességről, az empátiáról, a segítségről és a szolidaritásról a válságos években szóló prospektus megtekinthető a projekt honlapján: https://www.care-on.eu/en/.