2024. április 20., szombat

Performansz vagy joggyakorlás?

A kormány és a parlament pénzügyi bizottsága is elvetette az ellenzék állami költségvetésre tett módosítási indítványait

A köztársasági képviselőházban folytatódott a vita szerdán is a 2023. évi állami költségvetésről, ám ezúttal a benyújtott módosítási indítványok megvitatásával. A parlamenti képviselők összesen 178 módosítási indítványt nyújtottak be, de egyiket sem fogadta el a parlament pénzügyi bizottsága, sem a kormány. A plénumon amíg az ellenzéki képviselők arra próbáltak rámutatni, hogy miért kellene az állami költségvetésben elkülönített összegeket más célokra fordítani, a hatalmi koalíció képviselői a vita során éppen arra hívták fel a figyelmet, hogy az ellenzék felelőtlenül viszonyul a parlament ülésének legfontosabb napirendi pontjához.

A parlamenti ülés ezúttal is az ellenzéki képviselők elégedetlenségével kezdődött, ugyanis az elnöklő Sandra Božić nem adott szót az ellenzék képviselőinek, hogy a munkarendi szabályzat megsértésére hivatkozva szólaljanak fel. Ekkor, éppen amikor a tanácsterembe beengedték a médiaházak fotóriportereit és operatőreit, az Egyesültek, a Demokrata Párt, a Néppárt, a Moramo-Zajedno, a Zöldek-Baloldali Klub képviselői együttesen, a munkarendi szabályzatot felemelve az elnöklő elé vonultak és követelték felszólalási jogukat. Božić öt perc szünetet rendelt el, mert a képviselők nem kívántak visszaülni a helyükre. A helyzet akkor csillapodott le, amikor megígérte, hogy szót kapnak. Nem sokkal ez után, valamikor 13 óra előtt újra megszakították az ülést, ugyanis Vladimir Orlić, a parlament elnöke az ellenzéki képviselők minden felszólalását levonta a rendelkezésükre álló időből, így megfosztotta őket a felszólalás jogától. Újra az elnöki szószék elé vonultak a képviselők, tiltakozásuk jeléül, így Orlić korai ebédszünetet rendelt el.

Az ellenzéki képviselők többségében arra mutattak rá, hogy az állami költségvetést nem osztották el kellő mértékben. Véleményük szerint számos fontosabb probléma el lehetett volna költeni az összegeket, mindenekelőtt a fiatalok támogatására vagy a nemzeti stadionra szánt összeget akár a szennyvízelvezetés bővítésére vagy az ivóvíz minőségének javítására. Rámutattak arra, hogy nagyon sokan élnek a létminimum alatt, illetve arra is, hogy évente 15 ezer ember hal meg a légszennyezés következményeinek valamelyikében.

A parlament menetét merőben meghatározta Borislav Novaković, a Néppárt képviselője és Miloš Vučević védelmi miniszter közti vita. Korábban mindketten a tartományi főváros polgármesterei voltak, így egymás munkájában keresték a hibát. Novaković Vučevićnek azt rótta fel, hogy Újvidék első embereként számos esetben a nagyobb munkálatokat Zvonko Veselinović vállalatának ítélte oda, akit számos bűncselekménnyel gyanúsítanak Koszovó területén. Vučević azzal gyanúsította meg Novakovićot, hogy Veselinović emlegetésével Albin Kurtinak, Koszovó kormányfőjének az érdekeit védi. Novaković Vučevićet azzal vádolta meg, hogy számos projektum esetén a kivitelező megválasztásánál a baráti érdekek döntöttek, és nehezményezte, hogy a volt polgármester nem vette figyelembe a polgárok tiltakozását az új újvidéki híd megépítése kapcsán, Vučević pedig a Bojan Pajtić, volt tartományi elnök idején történt visszaéléseket rótta fel Novakovićnak.

Az ebédszünet után a kormánytagok közül már csak Jelena Tanasković mezőgazdasági miniszter követte az ülést, amit szintén szóvá tett az ellenzék. Késő délután azonban több miniszter, köztük Siniša Mali pénzügyminiszter is válaszolt a képviselők kérdéseire.

Nyitókép: Fotó: Beta