2024. április 20., szombat

A polgároknak is lesz joguk a Szerb Posta ingyenes részvényeire?

Zoran Đorđević, a Szerb Posta megbízott igazgatója a kollégium közelmúltban megtartott ülésén közölte, hogy a posta következő üzleti éve a részvénytársasággá alakulás éve lesz, amely szerinte „az üzleti eredmények optimalizálását, nagyobb hatékonyságot és működőképesebb rendszert jelent” – írja a 021.rs hírportál a Biznis.rs weboldalra hivatkozva.

A Biznis.rs a gazdasági minisztériumhoz fordult, és a Szerb Posta következő évi átalakításának határidejével, valamint a végrehajtásra kerülő eljárással kapcsolatban érdeklődött. A minisztérium írásbeli válaszában felhívták a figyelmet arra, hogy az átalakulásnak nem 2023-ban van a határideje.

– Tudomásunk szerint egy munkacsoport megalakulása várható. Ugyanakkor felhívjuk a figyelmet arra, hogy a gazdasági minisztérium által előkészítés alatt álló állami tulajdonú vállalkozások új jogszabályi keretei előírják, hogy a szerb kormány egy meghatározott időn belül a közvállalatok jogi formáját részvénytársaságra vagy korlátolt felelősségű társaságra változtassa a kiválasztási kritériumok meghatározása után – olvasható a minisztérium közleményében, amelyből az is kiderült, az sem kizárt, hogy a polgároknak is lesz joguk a Szerb Posta ingyenes részvényeire.

– Az ingyenes részvényekhez való jogról szóló törvény nem említi döntően a Szerb Postát, privatizáció esetében pedig úgy értelmezhető, hogy ezek a részvények is feloszthatók – áll a közleményben.

Nyitókép: Ótos András