2024. április 25., csütörtök

Itthon tartani a fiatalokat!

Állásbörze az Újvidéki Egyetem Műszaki Tudományok Karán

Újvidéken tegnap állásbörzét tartottak az Újvidéki Egyetem Műszaki Karán, azzal a céllal, hogy összekapcsolják az akadémiai közösséget és a gazdaságot. Összesen 14 vállalat mutatkozott be, többek között a Montop Pro, Loop, Toyo Tires, Savacoop... Az állásbörzét az ipari mérnök és menedzsment tanszék az egyetem diákszövetségével közösen szervezte meg, a tartományi gazdasági és idegenforgalmi titkárság támogatásával.

Az állásbörzén 14 vállalat mutatkozott be (Fotó: Dávid Csilla)

Az állásbörzén 14 vállalat mutatkozott be (Fotó: Dávid Csilla)

Damjan Vakanjac, a rendezvény szervezője elmondta, azt szerették volna, hogy a vállalatok az egyetem csarnokában mutatkozzanak be, hiszen itt fordulnak meg a legtöbben. Az érdeklődők megismerkedhetnek a munkáltatókkal, kérdezősködhetnek, tájékozódhatnak a lehetőségekről. Az Újvidéki Egyetem Műszaki Kara kiváló hely az állásbörze megszervezésére, ugyanis az intézmény jelenleg több mint 17 ezer hallgatót tart számon. Innen kerülnek ki a jövő sikeres emberei – fogalmazott Vakanjac.

Dragan Dakić, a Montop Pro vállalat igazgatója elmondta, örömmel vesznek részt ilyen rendezvényen.

Nenad Ivanišević nyilatkozik (Fotó: Dávid Csilla)

Nenad Ivanišević nyilatkozik (Fotó: Dávid Csilla)

– Elsősorban azért jöttünk el, hogy a végzős hallgatók megismerkedjenek a cégünkkel, és hogy megkönnyítsük számukra az elhelyezkedést. Vállalatunk egyébként már együttműködik az egyetemmel. A standunkon minden érdeklődőnek bemutatjuk a vállalat tevékenységét, amely vezető szerepet tölt be a telekommunikáció területén. Remélem, hogy az állásbörze sikeres lesz. Fontos, hogy a fiatalok Szerbiában maradjanak, és itthon érvényesüljenek. Más cégeket is arra kérek, hogy adjanak lehetőséget a fiataloknak, hiszen a jövőben ők lesznek azok, akik előreviszik a gazdaságot – fejtette ki Dakić.

Nenad Ivanišević tartományi gazdasági és idegenforgalmi titkár elmondta, a titkárság minden rendezvényt támogat, amely segíti a fiatalok itthon maradását.

– Örömmel tölt el, hogy a köztársasági és a tartományi kormány azon munkálkodik, hogy megkönnyítse a fiatalok elhelyezkedését. Azt szeretnénk, hogy az egyetem elvégzése után a szakmájukban dolgozzanak. A gazdasági titkárság jövőre 16 millió dinárt fordít átképzésre, hiszen egyes ágazatokban munkaerőhiány van. Ilyen a szolgáltatási szektor, a vendéglátóipar, az idegenforgalom és az IT-szektor. Bízom benne, hogy nagy érdeklődés mutatkozik az állásbörze iránt, és a jövőben több ilyet szerveznek. Ez ugyanis a legjobb módja annak, hogy segítsünk a fiataloknak érvényesülni – fogalmazott Ivanišević, aki elbeszélgetett a vállalatok képviselőivel és az egyetemistákkal.