2024. március 29., péntek

Negyvennyolcmillió dinár környezetvédelemre

Szabadka város, Ada, Óbecse és Magyarcsernye is a támogatottak között

A Tartományi Területrendezési és Környezetvédelmi Titkárság pályázata által hét vajdasági önkormányzat kapott támogatást tervdokumentáció elkészítésére, valamint újrahasznosító állomás és hulladékudvar kiépítésére. A titkárság erre a célra 48 millió dinárt különített el. A tartományi kormányban tegnap Nemanja Erceg tartományi településrendezési és környezetvédelmi titkár nyújtotta át az erre vonatkozó szerződéseket az önkormányzatok képviselőinek.

Támogatásban részesült többek között Szabadka város, Ada, Óbecse, Magyarcsernye, Apatin, Petrőc és Zsablya község.

Nemanja Erceg elmondta, a pályázat azt a célt szolgálja, hogy egy élhetőbb és egészségesebb környezetet teremtsünk Vajdaság területén.

A támogatott községek képviselői a titkárral (Fotó: Dávid Csilla)

A támogatott községek képviselői a titkárral (Fotó: Dávid Csilla)

– A környezetvédelmi titkárság csaknem 50 millió dinárral támogat hét önkormányzatot tervdokumentáció elkészítése, újrahasznosító állomás és hulladékudvar kiépítése céljából. A pályázat célja, hogy a kommunális hulladékot megfelelően eltávolítsák az önkormányzatok területéről, s ehhez nagy segítséget nyújtanak a hulladékudvarok. Fontos az is, hogy biztosítsuk a hulladék szállítását a hulladéklerakókba, ahol további feldolgozással az anyag egy részét energetikai vagy más célokra használják fel – fejtette ki Erceg.

A titkár reményének adott hangot, hogy a jövőben egész Vajdaságot megfelelő hulladékgazdálkodási rendszerekkel fedik le, és ezáltal egy egészségesebb környezetet hoznak létre. Rámutatott arra, hogy a hulladék eltávolításával vagy jelentős csökkentésével, felelősségteljes politikával és folyamatos környezetvédelmi beruházásokkal a hulladékgazdálkodás terén nem sokban maradunk majd le az Európai Uniótól.

Bilicki Zoltán, Ada község elnöke elmondta, örömmel tölti el, hogy sikeresen pályáztak a környezetvédelmi titkárság kiírására.

Bilicki Zoltán és Nemanja Erceg aláírja a szerződést (Fotó: Dávid Csilla)

Bilicki Zoltán és Nemanja Erceg aláírja a szerződést (Fotó: Dávid Csilla)

– Tízmillió dinár támogatást kaptunk, és Ada község ezt az összeget egy újrahasznosító állomás kiépítésére fordítja. Az a célunk, hogy 2024 derekáig bezárjon a mostani hulladéktárolónk, egy regionális hulladéktárolóhoz csatlakozzunk, és a községben csak az újrahasznosítható hulladéknak a szétválogatása történjen. Ezáltal, hogy bezár a szeméttelepünk, biztos vagyok benne, hogy hozzájárulunk egy egészségesebb környezet megteremtéséhez, mivel sokszor keletkezik tűz a meglévő hulladéktároló helyen, s ezáltal szennyezzük a levegőt. Terveink között szerepel, hogy minden háztartás újabb szemeteskonténert kap, az egyik, már meglévő konténerbe a kommunális hulladék kerül, az újba pedig az újrahasznosítható hulladék – fogalmazott Bilicki Zoltán.