2024. április 26., péntek

Fergeteges szilveszterezés mindenkinek

Nagy ünnepséggel zárul az Európa Kulturális Főváros esztendeje

A Doček elnevezés alatt futó eseménysort tavaly a legjobb, európai, kulturális irányzat márkaneveként nevezték meg. Az eseményt az idén hatodik alkalommal, december 31-én és január 13-án tartják meg.

Ezt a hírt tegnap jelentették be a városházán megtartott sajtótájékoztatón. A konferencia résztvevői hangsúlyozták, hogy a vizuális- és előadó-művészeteken, a különbözőségek és az alkotókedv ünneplésén, valamint a látványos fény és digitális-formai kifejezésmódokon keresztül fogja Újvidék köszönteni a 2023-as esztendőt. Dalibor Rožić, a városi tanács kulturális ügyekkel megbízott tagja elmondta, hogy a városi önkormányzat a jól bevált gyakorlattal összhangban a Doček rendezvényegyüttes egyes epizódjait az idén is Pétervárad Óvárosában realizálják.

– Előttünk áll egy újabb Doček, amely egyedülálló ünnepléssel és színvonalas programokkal köszönti az új évet, ugyanakkor búcsúztatja is azt az esztendőt, amelyben városunk egy jelentős címet viselt, és melynek középpontjában a kultúra volt. A mögöttünk lévő évben rámutattunk arra, hogy ebben az ágazatban kimeríthetetlen lehetőségek rejlenek, olyanok, amelyeket közösségünk egészének fejlesztésére fordíthatunk – fogalmazott Dalibor Rožić.

A legnagyobb európai kulturális projekt eredményeivel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a megvalósított aktivitások tartósak, vagyis a cím viselésének esztendejében hosszú évek óta húzódó, jelentős kérdésekre sikerült választ találni.

– Újvidék a Zene- és Balettiskola új épületével és egy valódi koncertteremmel gazdagodott, emellett a péterváradi Óváros új arculatot kapott, a művelődési központok hálózata által pedig megvalósulhatott a kultúra decentralizálása. Munkánkba bekapcsoltuk társadalmunk számos területén tevékenykedőket, olyanokat, akiknek segítségével közösen megalkottuk kulturális politikánkat, és azokat a programokat, amelyeket európai szinten is legjobbként ismertek el. A most bejelentett eseménysorral megkezdjük az Európa Kulturális Fővárosa projektünk zárószakaszát – mondta Dalibor Rožić.

Felszólította a polgárokat és a város vendégeit, hogy mindenképpen látogassák meg a Mileva Marićnak szentelt kiállítást, amelyet az év utolsó napján nyitnak majd meg a Városi Múzeumban.

Mileva Marić és Milutin Milanković alakjai dr. Dušan Jovović művész vizuális alkotásán keresztül jelennek majd meg a Városi Múzeumban, Tesla fénygalériája pedig életre kelti az Óvárost, önálló művészek munkái által. A program zenei részében december 31-én többek között fellép majd a brit Kosheen trió, majd a Stereo MC’s, akiket a Perpetuum Jazzile, a világ talán legnépszerűbb vokális együttese követi. A hazai Repetitor, az Obojeni program és a Monohrom is színpadra lép. Az eseménysor január 13-ai folytatásában a közönségnek lehetősége lesz megcsodálni Tigran Hamasyan világhírű dzsesszzongorista játékát, az iráni származású, holland Sevdaliza énekesnőt, a Shortparis együttest, Lajkó Félix hegedűművészt, Konstraktát és még sok más művészt is.

Nemanja Milenković, az Újvidék – Európa Kulturális Fővárosa Alap igazgatója szerint a Doček rendezvényegyüttes folytatja az újvidéki kettősség ápolását és hozzájárul annak kibontakozásához.

– Ugyanez az eseménysor sikeresen megnyitotta a cím esztendejét, most ezt szeretnénk teljessé tenni. Mileva Marić Einsteinnek, Milutin Milankovićnak és Nikola Teslának szenteltük az Európa Kulturális Fővárosa cím megnyitóját, az elképzelés felejthetetlenre kerekedett. Az év végén a szerb és a világ tudós nagyságainak tiszteletére három, vidékeinken még sohasem látott kiállítást fogunk bemutatni – emelte ki Nemanja Milenković.

A péterváradi Óvárosban megrendezendő, december 31-ei programokra ingyenes a belépés, míg a január 13-ai eseményekre december 9-étől lehet kedvezményes áron belépőjegyeket vásárolni a Gigstix elárusítóhelyein és online felületén. A rendezvénnyel kapcsolatos bővebb információkat a docekns.rs weboldalon találjuk.

Nyitókép: Újvidéken minden évben fergeteges a szilveszteri buli. Az utóbbi időben a Szabadság téri, tömeges szórakozás helyett több helyszínre lebontott, decentralizált bulisort szervez az önkormányza