2024. április 18., csütörtök

A festett üvegablakok varázsa

Háromnapos nemzetközi konferenciát tartanak a Szabadkai Városi Múzeumban
Fotó: Dér Dianna

Fotó: Dér Dianna

A Szabadkai Városi Múzeumban ma, szerdán délelőtt tíz órakor kezdődik egy háromnapos nemzetközi konferencia, melynek célja a Kárpát-medence festett üvegablakainak jobb megismerése, a közös kulturális örökség új kutatási eredményeinek bemutatása, valamint a restaurálási munkák ismertetése. A magyarországi, szerbiai, horvátországi, és romániai előadók részvételével zajló előadások pedig a jövő év folyamán kétnyelvű konferencia-katalógusban fognak megjelenni. A konferenciát egy teljeskörű délvidéki terepfelmérés és kutatás előzte meg a szabadkai múzeum szakemberei részéről, melynek anyagát az intézmény honlapján fogják megosztani 2023-ban. A program keretében került még sor Kratzmann Ede budapesti üvegfestőművész 1891-ben készült, nagy méretű, Szent István királyt ábrázoló festett üvegablakának restaurálására is Szabadkán. Mihájlovity Anikó, a Szabadkai Városi Múzeum igazgatója, dr. Korhecz Papp Zsuzsanna festő-restaurátor művész, múzeumi tanácsos és dr. Papp Árpád néprajzkutató tegnap sajtótájékoztatót tartottak a Városháza Médiaközpontjában, ahol Mihájlovity Anikó elmondta, hogy a pályázat egyebek mellett az új kulturális értékek, termékek, projekt tevékenységek születésének támogatását öleli fel. – A program célja a kreativitás és zsenialitás példáinak, a magyar géniuszok, a magyar tehetségek, tudósok, lángelmék, hazafiak megjelenítése a mindennapjainkban és a közvetlen környezetünkben. Fontos a nemzeti lét megújulásának múzeumi eszközökkel történő elősegítése, a vidékfejlesztési célokhoz való közvetlen kapcsolódás, a vidék megtartó erejének muzeológiai eszközökkel való biztosítása, valamint a fiatalok érdeklődésének a felkeltése, a jövendő generációk nemzettudatának erősítése és a stabil múzeumlátogatásra való buzdítás – hangsúlyozta a Szabadkai Városi Múzeum igazgatója. A Szabadkai Városi Múzeum két pályázatot nyert meg. Az egyik sikerességéből fakadóan lesz megtekinthető az Időutazás című időszakos tárlat, amelyről bővebben a múzeum néprajzkutatója, dr. Papp Árpád beszélt: – A múzeum ezzel a pályázattal aktív részvételt szeretne megvalósítani. Azokat a gyakorlatokat próbáljuk érvényesíteni, amik életképesek és valamilyen módon az érdeklődést is életben tartják. Olyan funkcionális megközelítést próbálunk érvényesíteni, ami a jelenségek újraértelmezésére is módot ad. Ennek keretében több figyelmet szeretnénk fordítani a közösségi médiára – hallottuk dr. Papp Árpádtól.

A másik pályázat pedig A festett üvegablakok – kutatás és konferencia megvalósítás című pályázat, amelyről dr. Korhecz Papp Zsuzsanna festő-restaurátor beszélt.

– Maga a pályázat több részből áll. Az első lépés egy terepmunkából, amely az Osztrák–Magyar Monarchia üvegfestőinek örökségét méri fel az egész délvidéki körzetben. A második lépése ennek a programnak a festett üvegablakokról szóló háromnapos nemzetközi konferencia. A harmadik hozadéka a pályázatnak pedig egy kiemelkedő üvegfestő-művész 1891-ben készült, Szent István királyt ábrázoló festett üvegablakának restaurálására – ismertette a programmal kapcsolatos tudnivalókat dr. Korhecz Papp Zsuzsanna.

A mai napon egyebek mellett Stevan Mačković történész azt ismerteti, milyen sorsa volt a szabadkai Városháza vitrázsainak és más műalkotásainak az impériumváltás utáni időszakban, majd a budapesti Mester Éva Egy rejtőzködő Mária Terézia üvegfestmény a Terézvárosban című előadását is hallhatja az érdeklődő közönség. Továbbá az újvidéki Donka Stančić művészettörténész Újvidék városának területén lévő festett üvegablakokról tart ismertetőt, majd a budapesti dr. Oszkó Ágnes Ivett művészettörténész a szegedi és a szabadkai zsinagóga vitrázsairól szól.

A nemzetközi konferencia a Nemzeti Kulturális Alap Magyar Géniusz Program Festett üvegablakok – kutatás és konferencia című pályázatának keretén belül valósul meg.

 

Nyitókép: Fotó: Dér Dianna