2024. április 19., péntek

Hálakoncert és közös éneklés

Fergeteges hangversennyel köszöntötték Vitkayné Kovács Vera operaénekesnőt 90. születésnapja alkalmából

Cikkünkhöz FOTÓGALÉRIA kapcsolódik.

Vitkayné Kovács Vera operaénekes és egyetemi tanár, nemrég töltötte be 90. születésnapját. Az iránta való tiszteletből, egykori tanítványai a Szerb Nemzeti Színház nagyszínpadán rendeztek gálakoncertet hétfő este. A koncert ötlete Vesna Aćimovićtől származott.

Együtt a színpadon: az ünnepelt és tanítványai (Fotó: Ótos András)

Együtt a színpadon: az ünnepelt és tanítványai (Fotó: Ótos András)

– Tele van a szívem, hogy sikerült megvalósítanunk ezt a nagyszerű estet, mert megérdemelte a tanárnő.  A művésznő nagyon sok energiát fektetett abba, hogy megtanítsa nekünk a megfelelő technikákat, de ugyanakkor az életre is felkészített bennünket. Egy személyben volt a tanítónk és az édesanyánk – mondta az esemény főszervezője.

A gálaestén többek között Strauss, Mozart és Kálmán Imre híres műveiből csendültek fel a legszebb áriák. Az ünnepelt lánya, Vitkay-Kucsera Ágota is fellépett a kerek évforduló alkalmából.
– Egy olyan házban nőttem fel, ahol állandóan zenével voltam körülvéve. Egy olyan helyen, ahol rendszeresen megfordultak külföldi énekesek, rendezők és táncosok.

Elkerülhetetlen volt, hogy ne kövessem édesanyám példáját, így nem volt kérdés számomra, hogy én is ezt a szakmát választom. Örülök, hogy a nevét viselem, de ez egy jó nagy kihívás, mindenféleképpen, magánemberként is és professzionálisan is, de én büszke vagyok arra, hogy ilyen embertől tanulhatok és még mindig tanulok. Örülök, hogy a volt diákoknak eszükbe jutott, hogy ilyen módon ünnepeljük meg a születésnapját – emelte ki Vitkay-Kucsera Ágota.

Ótos András

Ótos András

Vitkayné Kovács Vera szerint egy igazán gazdag, érzelmekkel teli koncertet hallhatott a közönség.

– Fantasztikusak voltak a fellépők. Egy nem színpadi ember el sem tudja képzelni, hogy milyen érzés a közönség elé állni. Én most újból átéltem ezt az érzést, azzal, hogy most nem magam miatt, hanem a tanítványaim miatt izgultam. Ugyanolyan lámpalázam volt, mint nekik. Nem könnyű kiállni és énekelni, főleg ilyen ünnepnapokon. Mindenki hozta, amit tudott, a legjavát. Én a mennyországban éreztem magam – nyilatkozta a művésznő a gálakoncert után.

A fellépőket a Szerb Nemzeti Színház Operazenekara kísérte, Aleksandar Kojić karmester vezényletével. A gálakoncertet egy közös éneklés és pezsgőzés zárta, amikor az ünnepelt művésznő is színpadra lépett, és együtt énekelt tanítványaival.

Nyitókép: Együtt a színpadon: az ünnepelt és tanítványai (Fotó: Ótos András)