2024. április 19., péntek
SYNERGY WTF

Más-más nyelven, azonos problémaérzékenységgel

December 15-étől ötödik alkalommal rendezik meg a kisebbségi színházak fesztiválját Újvidéken

December 15-e és 19-e között immár ötödik alkalommal rendezik meg az Újvidéki Színházban a Nyelvi Kisebbségi Színházak Nemzetközi Fesztiválját. A tegnap megtartott sajtótájékoztatón Venczel Valentin, az Újvidéki Színház igazgatója, valamint Lénárd Róbert, az Újvidéki Színház művészeti vezetője és a Synergy szervezőcsapat tagja számolt be a rendezvény részleteiről.

– Úgy gondoljuk, hogy az Újvidéki Színház a maga majdnem ötvenéves tevékenységével jogosult arra, hogy megmutassa: a hasonló helyzetben lévő kisebbségi színházak a világ különböző pontjain mit csinálnak. Azt, hogy mik a hasonlóságok és mik a különbségek köztünk. Jelenleg egy posztcovidos időszakban vagyunk. Sok traumát hoztunk magunkkal az elmúlt évekből. Emellett olyan helyzetben is vagyunk, amelyikben nem félünk a háborútól, mert az már itt van Európában. Felvetődik ilyenkor a kérdés, hogy ezt a fesztivált milyen profillal látjuk el. Tulajdonképpen mindannyian iszonyatos veszélyben vagyunk, de meggyőződésünk szerint a legnagyobb veszélyben a nők vannak. Minden társadalom annyira szabad, amennyire szabadok a nők, illetve minden társadalom demokratikus hányadosa azon a szinten van, amennyire demokratikus helyzetben vannak a nők. E tűnődésünket majd a produkciókon keresztül is látni fogják a nézők – mondta a színházigazgató.

A fesztivál első napján, december 15-én a bukaresti Giuvlipen Színház társulata lép színpadra, akik előadásuk során azt vizsgálják, hogy milyen hatással vannak a mikrotraumák a későbbi életünkre és reakcióinkra. Ezt követően a Duo Nomadico koncertjét élvezheti majd a közönség. Újvidék népszerű zenei duója orosz cigányrománcokat ad elő. Második nap a belgrádi Heartfact A mi fiunk  című előadását tekinthetik meg az érdeklődők. A produkció egy család belső konfliktusait mutatja meg. December 17-én a gyergyószentmiklósi Figura Studió Színház Káosz előadását mutatja be, amely női problémákat dolgoz fel szellemesen és virtuóz módon. December 18-án a Budapesti Gólem Színház Rossz zsidók című produkcióját tekintheti meg a közönség. A fesztivál utolsó napján a zágrábi ITD Színház hozza el a Romano Nikolić által rendezett Bóra című előadását. Az előadást követően a KAL Rock’N’Roma együttes koncertje zárja a  rendezvényt.

Lénárd Róberttől megtudtuk, hogy a fesztivált megelőzi egy nulladik, illetve egy mínusz egyedik nap is.

– Vajdasági magyar előadást a fesztivál előtt december 12-én láthatunk, amikor is az Újvidéki Művészeti Akadémia végzős hallgatói bemutatják a Murakami Haruki Tánc, tánc, tánc című regényéből készült Tánc! című produkciójukat. December 14-én pedig Kálló Béla rendezésében a Koponyánk, körülbelül című előadást tekinthetik meg az érdeklődők – tette hozzá.

Ótos András

Fotó: Ótos András

Az idei fesztiválnak humanitárius jellege lesz, ugyanis nem árusítanak belépőjegyeket, helyette egy dobozba helyezhetik pénzbeli adományaikat a látogatók. Az összegyűlt összeget ezt követően az újvidéki Biztonságos Női Háznak adományozzák. A sajtótájékoztatón Nada Padejski Šekerović, az újvidéki Biztonságos Női Ház vezetője is részt vett.

– A biztonságos ház 16 éve működik. Nagyon hálásak vagyunk az Újvidéki Színháznak, hogy felismerték a védelem fontosságának támogatását. Mi főként a bajba jutott nőkön és gyerekeken segítünk, pszichikai segítséget nyújtunk a bántalmazottaknak, valamint jogi tanácsokat adunk nekik – emelte ki.

A fesztivált először 2017-ben rendezték meg. A találkozón olyan színházi társulatok vettek részt, amelyek az adott ország kisebbségi nyelvén játszva hiteles kifejezési módot képviseltek. Ez az elképzelés idővel bővült, így mostanság olyan színdarabok is bemutatásra kerülhetnek, amelyek kisebbségi kérdésekkel foglalkoznak, de amelyeket nem kisebbségi társulatok adnak elő.

Nyitókép: Ótos András