2024. március 29., péntek

Orbán: Nincs vétó és nincs zsarolás

A kormányfő szerint magyar létkérdés a nyugat-balkáni országok mielőbbi csatlakozása

„Magyarországnak létérdeke, hogy a nyugat-balkáni országok minél hamarabb az Európai Unió tagjává váljanak” – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a hivatalos Facebook-oldalán látható videóban.

A kormányfő kijelentette: határozott és erőteljes álláspontot fog az európai államok és a nyugat-balkáni országok vezetőinek tiranai csúcstalálkozóján képviselni.

Orbán Viktor azt mondta: Magyarországnak létérdeke, hogy ezek az országok minél hamarabb az Európai Unió tagjává váljanak.

„Létkérdés Magyarország számára, a biztonságunk szempontjából, mert csak Szerbia segítségével tudjuk végleg lezárni a migrációs útvonalat. Létkérdés Magyarország energiabiztonsága szempontjából is, hiszen ma gázt csak délről, a Balkánról, Szerbia felől kapnak a magyar családok és a magyar vállalkozások” – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Szerbia és a Nyugat-Balkán lehet az olcsó energia kapuja, amely délről érkezik Közép-Európába és így nemcsak Magyarország, hanem egész Közép-Európa energetikai függetlenségét megoldhatja – tette hozzá.

„Itt az ideje, ezt fogjuk most képviselni. Ne hezitáljunk tovább! Az Európai Unió vegye fel végre tagjainak sorába Szerbiát és a többi nyugat-balkáni országot is” – mondta a kormányfő a videóban.

Orbán Viktor később a Twitteren reagál arra az állításra, hogy az ő utasítására Magyarország megvétózta volna az uniós pénzügyminiszterek tegnapi ülésén az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós uniós hitelfelvételről szóló döntést.

„Hamisak azok a hírek, amelyek szerint Magyarország megvétózta volna az Ukrajnának nyújtandó pénzügyi segítséget” – írta a miniszterelnök.

„Magyarország kétoldalú alapon kész pénzügyi segítséget nyújtani Ukrajnának” – olvasható a bejegyzésben. A kormányfő hozzátette: nincs vétó és nincs zsarolás.

A miniszterelnök hozzátette: meg akarják győzni az Európai Unió tagállamait, hogy nem a közös hitelfelvétel a megoldás ebben a helyzetben.

„Ha adósok közösségeként folytatjuk az utat lefelé, nem fogunk tudni visszafordulni” – írta.

„Más jövőt képzelünk Európának” – írta Orbán Viktor, hozzátéve: erős tagállamokra van szükség az óriási közös adósság helyett.

Nyitókép: Orbán Viktor megérkezik Tiranában a az EU–Nyugat-Balkán-csúcsra (Fotó: Beta/AP)