2024. március 28., csütörtök

Még a héten új bizottsági értékelés készül Magyarországról

Még a héten új értékelést készít az Európai Bizottság arról, hogy miként teljesíti Magyarország az uniós pénzek folyósításához szükséges feltételeket. Döntés akár már a jövő heti nagyköveti ülésen is születhet – hangzott el az uniós pénzügyminiszterek ülése után. Az Ecofin mai tanácskozásán Magyarország megakadályozta az Ukrajna támogatására tervezett közös uniós hitelfelvételről szóló döntést. A brüsszeli ülés után a soros elnökséget adó Csehország pénzügyminisztere kijelentette, hogy egyetlen csomagba tartozik a magyar helyreállítási program elfogadása, az Ukrajnának szánt közös uniós támogatás és a globális minimumadó második pillérének elfogadása, így ha az egyik elemről nincs megállapodás, akkor semelyikről sincs megállapodás.

A EU soros cseh elnökségét képviselő Zbynek Stanjura cseh pénzügyminiszter az uniós tagállamok pénzügyi és gazdasági minisztereinek (Ecofin) tanácskozását követően nyilatkozott a sajtónak.

Stanjura aláhúzta: a csomag jóváhagyása attól is függ, Magyarország milyen intézkedéseket tesz az uniós költségvetés védelme érdekében. Éppen azért a cseh elnökség felkérte az Európai Bizottságot, hogy adjon ki egy frissített értékelést a magyar helyzet kapcsán, amely lefedi a magyar kormány legutóbbi jogalkotási előrelépéseit is - hangsúlyozta a cseh tárcavezető.

„A cseh elnökség teljes mértékben elkötelezett a kompromisszum megtalálása mellett. Ha ezt pár napon belül elérjük, akkor már csak technikai kérdés, hogy év végéig megállapodjunk a teljes csomagról, ami videókonferencia keretében meg is történhet" – jelentette ki Stanjura.
A cseh pénzügyminiszter nyomatékosította: Ukrajnának sürgősen szüksége van a támogatásra, és a forrásoknak el kell jutnia az országba, akár 26 vagy 27 uniós tagállam hozzájárulásával.
„Mindent megteszünk, hogy a pénz Ukrajnába érjen, akár az A, akár a B terv szerint, de bármilyen áron" – nyomatékosította.
Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke a sajtótájékoztatón elmondta: Ukrajna jelentős finanszírozási hiánnyal néz szembe, ezért a 18 milliárd eurós támogatás első részletének folyósítására már januárban számít. Ma nem sikerült megállapodást elérnünk erről a kérdésről, a munka a következő napokban folytatódik – tette hozzá Dombrovskis.
Hozzáfűzte: a költségvetési rendelet kedden elfogadott módosítása lehetővé teszi, hogy a Bizottság előkészítse a pénzügyi infrastruktúrát ahhoz, hogy a pénzeszközök gyorsan, január elején eljussanak Ukrajnába, amint politikai megállapodás születik a 18 milliárd eurós csomagról.
„Ukrajna háborúban áll, nem engedhetjük meg, hogy egy tagállam kisiklassa vagy késleltesse a támogatást" – hívta fel a figyelmet a Bizottság alelnöke.

Magyarország veszélyes precedensnek tartja, hogy az országnak járó uniós források kifizetését azoktól teljesen független ügyekhez rendeljék, de több uniós tagállam a magyar helyreállítási terv jóváhagyását ahhoz kötné, hogy a magyar kormány különböző más kérdésekben változtassa meg az álláspontját – jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter az MTI-nek kedden Brüsszelben.

A miniszter az uniós tagállamok pénzügyi és gazdasági minisztereinek tanácskozását (Ecofin) követő sajtótájékoztatón hangsúlyozta: ez nem korrekt magatartás, mert a globális minimumadó és az Ukrajna támogatását szolgáló közös 18 milliárd eurós uniós hitelfelvétel nem függ össze az uniós források kifizetésével.

A magyar helyreállítási tervvel kapcsolatban Varga Mihály jelentős előrelépésnek nevezte, hogy az Európai Bizottság másfél év után nemcsak pozitívan értékelte azt, hanem lényegében jeles osztályzattal is látta el, vannak olyan kategóriák, amelyekben a legjobb öt között vannak a magyar programok. Elmondta: a terv tartalmát minden tagország támogatja, így az év végéig megtörténhet a hivatalos jóváhagyás.

Sajnálatosnak nevezte ugyanakkor, hogy három operatív programnál a bizottság fenntartja a kifizetés felfüggesztésére vonatkozó szeptemberi javaslatát, annak ellenére, hogy a kormány a testület által kért 17 kérdésben maradéktalanul teljesítette a novemberig vállalt kötelezettségvállalásait. 

A miniszter az Ukrajna támogatását szolgáló közös 18 milliárd eurós uniós hitelfelvétellel kapcsolatban leszögezte, hogy Magyarország ehhez nem hajlandó hozzájárulni. „Rossz tapasztalataink vannak a közös hitelfelvétellel, például a koronavírus-járvány alatt hozott ilyen típusú uniós döntés nem segített Magyarországnak, hogy hozzájusson a forrásokhoz" – tette hozzá.