2024. április 25., csütörtök

Drónokkal korszerűsítik a hadsereget

Megtartották az első hadgyakorlatot a felfegyverzett drónok alkalmazásával – Itthon gyártott és importált eszközök is érkeznek hamarosan

Új, korszerű felszerelést mutatott be a Szerbiai Katonaság hétfőn a szerémségi nyékincai gyakorlótéren, a próbaműveletek végrehajtásán részt vett Aleksandar Vučić államfő is. A hadgyakorlat ezúttal a felfegyverzett drónok bevezetésére összpontosított, bemutatták, hogyan támadnának a távolról irányított pilóta nélküli légi járművek tankokra és más, ellenséges páncélozott harci járművekre és gyalogos katonaságra. Az információk szerint részben azért is tartotta a hadsereg megfelelőnek a tegnapi napot ezeknek a gyakorlatoknak a végzésére, mert az erős széllökések további kihívásokat jelentettek, és nehezítették a műveleteket, a manőverek elvégzését. A gyakorlat után adott nyilatkozatában a köztársasági elnök elmondta, ha nem is ment minden a lehető legjobban, végül a gyakorlatot sikeresnek lehetett ítélni, s ő maga is elégedett volt a látottakkal. Mint hozzátette, először mutattak be jelentős felszerelésnek számító, pontos céllövést lehetővé tevő drónokat, melyek a következő időszakban egyre fontosabb részét képezik majd a hadsereg felszerelésének. A drónok előállításával kapcsolatban magáncégekkel is tárgyalásokat folytat az állam, ugyanis lehetséges az együttműködés a közösen fejlesztett drónokon, majd azok bevonásán a felszereltségbe. Vučić úgy ítélte meg, a rakétakilövők is pontosnak mutatkoztak a műveletek során, voltaképpen arról árulkodott a tegnapi gyakorlat, mennyire lényeges a katonaság folyamatos korszerűsítése, ugyanis a gyorsaság kulcsszerepet tölt be az állam védelmében. Bejelentette, hogy a hazai vállalatokkal együttműködésben fejlesztett drónokról szóló tervek mellett egy nagyobb külföldi rendelést is nyélbe ütöttek a közelmúltban. Az államelnök úgy értékelte, tegnap megmutatkoztak a hadseregnek a lehetőségei is, de azok a hiányosságok is, amelyeket még pótolni kell.

Újságírói kérdésre válaszolva nyilatkozatában az államfő kitért a Pristinával szembeni feszültségre is. Nehéz idők előtt állunk Koszovó kapcsán, mondta, mert az ottani vezetőség csakis krízisek és újabb ellentétek fabrikálásán fáradozik, s véleménye szerint ezen a közeljövőben semmi nem fog változtatni. Mint közölte, örömmel fogadta annak hírét, miszerint a Koszovóval megvalósított kereskedelem értéke növekszik, nem szabad azonban megfeledkeznünk arról, hogy ez az üzleti világ érdekeiről és nem a kapcsolatok rendezéséről tanúskodik.