2024. április 25., csütörtök

Fontos a polgárokkal való párbeszéd

Kovács Elvira, a szerb parlament Európai Integrációs Bizottságának elnöke ma tárgyalást folytatott a köztársasági képviselőházban Bojana Selakovićtyal, az Európai Unióval foglalkozó Nemzeti Konvent koordinátorával az együttműködés folytatásáról.

Kovács Elvira hangsúlyozta, hogy a Bizottság és a köztársasági képviselőház intenzív együttműködést valósított meg az EU-val foglalkozó Nemzeti Konventtel, ugyanakkor fontosnak nevezte a konzultatív egyeztetések gyakorlatának folytatását, amelyek az ország uniós csatlakozási folyamatára vonatkoznak.

Bojana Selaković is fontosnak nevezte az együttműködés folytatását, majd kiemelte, hogy a civil társadalom szervezése szempontjából rendkívül fontos az intézményes mechanizmusok használata, amelyeken keresztül lehetőségük nyílik a döntéshozókkal való együttműködésre.

A felek abban is megegyeztek, hogy a közös együttműködésen keresztül visszaszerezzék az ország uniós csatlakozásának támogatását a polgárok körében. Értékelésük szerint szükséges az Európai Integrációs Bizottság üléseinek megtartása a köztársasági parlament falain kívül is. Mindezt a helyi közösségekben valósítanák meg, ahol a polgárokkal folytatott párbeszéd által bemutathatnák Szerbia uniós csatlakozásával járó előnyöket.

A tárgyalófelek szerint a regionális együttműködés is kiemelkedően fontos a Nyugat-Balkán európai integrációjának szempontjából.