2024. március 28., csütörtök

„Kikaptunk, de nem győztek le minket”

Szerbia katari vb-ről való kiesése óta először állt a nyilvánosság elé a válogatott szövetségi kapitánya, Dragan Stojković, aki a Szerbiai Labdarúgó-szövetség (FSS) ópázovai központjában szólt a média képviselőihez és a közvéleményhez. Mint az esemény kezdetén leszögezte, a történtekért felelős személyként azért tartotta fontosnak az élő sajtótájékoztatót, mert egyrészt tiszteli a médiát és a rajongókat, másrészt szerette volna, ha mindenki első kézből értesül az elmúlt időszak eseményeiről és a háttérben történt dolgokról. Piksi úgy értékelt, hogy a 20 hónap alatt, amióta a válogatott élén áll, a három kitűzött célból kettőt valósítottak meg, a sikeres vb-selejtezés és a Nemzetek Ligája-csoportgyőzelem után a harmadik, a vb-csoportból való továbbjutás már nem jött össze. Utóbbi kudarcért pedig ő maga a felelős, hangsúlyozta, ezért is állt a nyilvánosság elé.

A szövetségi kapitány szerint a vb előtti összetartás alkalmával észlelte először a komoly problémákat, amikor kiderült, hogy számos, elmondása szerint 7-8 kulcsjátékos sem volt olyan állapotban, ami a világbajnoki szerepléshez, a komoly felkészüléshez lenne szükséges. Nem hagyhatta viszont otthon őket, hiszen korábban ők voltak a sikeres selejtező alapjai. „Nem tehettem meg velük ezt, miattuk volt okunk ünnepelni Lisszabonban. De tudtam, hogy így nehéz lesz megszerezni a második helyet a vb-csoportban – magyarázta. – A felkészültségünkről szóló nyilatkozatokat azért tettük, mert külföldiek is olvassák, amit mondunk. Másrészt, ha azt mondjuk a katari út előtt, hogy sérültek vagyunk, alibikeresésnek tűnhetett volna. Meg akartuk őrizni a pozitív energiákat, és abban bíztunk, hogy az erőnléti állapotunk feljavul a torna kezdetéig, és a kellő időben összeállnak a dolgok, de ez képtelenség volt” – folytatta, mondván, tudni lehetett, hogy a más szintet képviselő Brazília mögötti három csapat verseng majd a második helyért, de elkövettek hibákat. Kamerun ellen például nagy mentális erő kellett 0:1-ről 3:1-re fordítani, viszont ki kell majd elemezni, hogy innen mégis miért csúszott ki a győzelem, amit már a zsebükben érezhettek.

„A játékosok az adatok alapján is a maximumot nyújtották, látszott, mennyire akarják a sikert, és mennyi áldozatra képesek a csapatért, de sajnos olykor hibáztunk, ami a mi felelősségünk, elemeznünk kell ezeket a helyzeteket. Természetesen minden máshogyan történt volna, ha egészségesek vagyunk” – mutatott rá Piksi, aki arra is kitért, hogy a nem százszázalékos egészségi állapotú emberek miatt felmerült a 26 fős keret megváltoztatása, mégsem tett olyan lépéseket, amiért most lelkifurdalása lehetne. „Nem néztünk külső érdekeket a keret összeállításakor, senkit nem tettem be valaki kérésére, kizárólag az érdemek alapján kerültek be a játékosok, azok, akik kiállták a korábbi próbatételeket. Hiszem, hogy utólag visszanézve sikerként emlékezünk majd a tornára, hiszen Szerbia képviselte magát egy világbajnokságon” – mondta a szövetségi kapitány.

Piksi kiállt a játékosai mellett (Fotó: Beta)

Piksi kiállt a játékosai mellett (Fotó: Beta)

Úgy vélte, ha tovább is jutott volna a csapat a csoportból, utána már nem sokra lett volna képes, azonban nem minden fekete-fehér. „Egyáltalán nem kizárólag sötét a kép, nem is ülnék itt, ha megszégyenülve érezném magam. Kikaptunk, de nem győztek le minket, és felemelt fejjel járhatunk továbbra is, úgy, hogy levonjuk a tanulságokat az eseményekből. A külső tényezők ellenére nem fog megbomlani az egységünk, amit az elmúlt 20 hónapban létrehoztunk. Nem engedjük, hogy tragédiaként, katasztrófaként állítsák be a teljesítményünket, hiszen bebizonyítottuk, hogy Szerbia képes támadó, látványos, attraktív focit játszani, amit a szurkolóink is szeretnek. Mindezért, a motivációért, a hangulatért gratulálok a játékosaimnak. Ez volt a legtöbb, amit ki tudtunk hozni a lehetőségeinkből. Büszke vagyok rá, hogy ilyen fiúkkal dolgozhatok együtt, tisztelem őket, hiszen utolsó erejükig küzdöttek a szerb mezért” – szögezte le, hozzátéve, nem akar hazudni a nemzetnek, amely érzése szerint támogatja, mögötte áll.

Nyitókép: Piksi kiállt a játékosai mellett (Fotó: Beta)