2024. március 29., péntek

Egyre több fiatal foglalkozik méhészettel

Megnyílt a Méz és bor elnevezésű kiállítás Óbecsén

Pénteken késő délután Méz és bor címmel nyílt kiállítás az óbecsei Than Emlékház előcsarnokában. A korábbi évekkel ellentétben az idei rendezvényen nem a helyi termelők kóstolóval egybekötött termékbemutatója várja az érdeklődőket. A szervezők ezúttal ismeretterjesztő céllal szervezték meg a programot, és elsősorban diákokat várnak a tárlatra.

– Az elmúlt években a programunk a mézről és a borról szólt, ezeknek a bemutatásáról. Most viszont úgy döntöttünk, hogy megpróbálunk inkább a gyerekek felé orientálódni, és egy többnapos kiállítást összeállítani az ő számukra. Vannak szervezett csoportjaink is, főleg az óbecsei általános iskolákból, viszont bárki bejöhet, és bárki megtekintheti előfoglalás nélkül – mondta Bonifárt László, az óbecsei Than Fivérek Értelmiségi Kör elnöke.

Molnár Viktor méhészeti eszközöket mutatott be a helyi általános iskolásoknak (Fotó: Kancsár Izabella felvétele)

Molnár Viktor méhészeti eszközöket mutatott be a helyi általános iskolásoknak (Fotó: Kancsár Izabella felvétele)

A méztermelésben és a borkészítésben használatos eszközöket Molnár Viktor, az óbecsei Than Fivérek Értelmiségi Kör mezőgazdasági és környezetvédelmi szekciójának az elnöke mutatta be a kiállításmegnyitóra érkezett diákoknak.

– A kezdetektől fogva nagyon fontos számunkra, hogy a helyi terméket, illetve a helyi termelőket mutassuk be. A legkézenfoghatóbb természetközeli állapot egyike a szőlőtermesztés, és az abból készülő házi bor, a másik pedig a méhészkedés, ami nagyon elterjedt és egyre több fiatal kapcsolódik be ebbe. Kiállításunkon méhészeti és borászati kellékeket mutatunk be, ezek mind óbecsei termelők, illetve termékforgalmazók tulajdonában vannak. A két ágazat, a méhészet és a szőlészet-borászat igazából a reneszánszát is éli az utóbbi években. Statisztikailag, illetve a médiában is lekövethető, hogy évről évre növekszik Szerbiában a méhészek és a kaptárak száma is – fogalmazott Molnár Viktor.

A kiállítást december 9-éig tekinthetik meg az érdeklődők.

Nyitókép: Borászati kellékek a kiállításon (Fotó: Kancsár Izabella felvétele)