2024. április 20., szombat

A Gastroblues Fesztivált ünnepelték

Az elmúlt hétvégén Pakson a Nemzetközi Gastroblues Fesztivál fennállásának 30. évfordulóját ünnepelték . Magyarország és Közép-Európa legszínvonalasabb blueszenei fesztiválján a szervezők szombaton délután lemez- és kiadványbemutatóval egybekötött koncerttel ünnepelték meg a a Csengey Dénes Kulturális Központban. A rendezvényre határon túlról, Galánta, Kézdivásárhely mellett Zentáról is érkeztek vendégek. A jubileum alkalmából a szervezők két kiadványt is bemutattak.

a Harminc fesztivál története hangban-képben-írásban című album  több mint 180 oldalon, 800 fotóval idézi fel a három évtizedet, benne a kiemelkedő külföldi és magyarországi fellépők koncertjeit. Az album négy DVD-t is tartalmaz, bemutatva az elmúlt 30 év legemlékezetesebb pillanatait. A Harminc fesztivál és harmincöt év klub története című, úgyszintén a jubileum alkalmából kiadott kötet az elmúlt három évtizedben a fesztiválról megjelent írásokat, interjúkat tartalmaz, illetve egy Emlékezzünk című cédét, amelyen a paksi fesztiválon fellépett, de már elhunyt zenészek (Jon Lord, Ken Hensley, Keith Emerson, Noel Redding, a magyarok közül Orszáczky Jackie, Fogarasi János, Szappanos György, Herpai Sándor, Benkő Sándor, Somló Tamás, Pleszkán Frigyes, Pege Aladár vagy Jávori Vilmos) felvételei csendülnek fel.

A jubileumi ünnepségen bemutatták az idei idei fesztiválon rögzített felvételekből álló DVD-t is, amelyen többek között Eric Gales, Ian Siegal & Ripoff Raskolnikov, Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák, Egri Péter és a Mystery Gang, Varga Miklós, Herczku Ági és a Banda stb.

A rendezvényen három együttes: a többségében paksiakból álló Stones Sixty Session, a budapesti Blues MD és az esztergomi Tűzkerék xT.   adott koncertet nemcsak a jubiláló Gastroblues Fesztivál, hanem a hatvanéves Rolling Stones tiszteletére is.