2024. április 19., péntek

Matolcsy bírálta a kormány gazdaságpolitikáját

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke kemény kritikát fogalmazott meg a magyar kormány gazdaságpolitikájáról az Országgyűlés gazdasági bizottságának hétfői ülésén.

Az MNB elnöke a jegybank 2021. évről szóló üzleti jelentését vezette elő a bizottságban, ennek során fogalmazott meg erős bírálatot a gazdaságpolitikáról. Az ülésekről jegyzőkönyvek készülnek, amelyek viszont csak napok múltán lesznek publikusak. Az Országgyűlés tegnapi ülésén az ellenzéki képviselők is szóba hozták Matolcsy szavait, ezek szerint a jegybankelnök arról beszélt, hogy megbomlott a kormány és a jegybank közötti gazdaságpolitikai összhang, és ez sokba kerül az országnak. Az ársapkák 3–4 százalékos inflációs többletet okoznak, és Matolcsy szerint azonnal ki kell vezetni ezeket. Szerinte jövőre 15–18 százalék lesz az infláció. Az ellenzéki képviselők szerint Matolcsy azt is mondta, hogy 2021 után Magyarország a világ öt legsérülékenyebb országa közé került.

A jegybankelnök bírálatára röviden reagált Varga Mihály pénzügyminiszter. Vele a sajtó hasábjain már régóta vitát folytat Matolcsy György, aki 2010 és 2013 között nemzetgazdasági miniszterként tevékenykedett a második Orbán-kormányban, majd Varga váltotta őt ebben a pozícióban.

„A jegybank elnökének igaza van abban, hogy baj van, de a baj mindenkit érint: a magas energiaárak egész Európában recesszió felé viszik a gazdaságokat” – közölte a pénzügyminiszter a Facebook-oldalán hétfőn.

Varga Mihály kiemelte, minden ország lépéskényszerbe került, Magyarország is. A válságkezelés eredményeként eddig magas maradt a gazdasági növekedés (harmadik negyedévben 4,1 százalék, ami az EU-ban a hetedik legmagasabb mérték), valamint magas a foglalkoztatottság (4,7 millió ember dolgozik, továbbra is 4 százalék alatt a munkanélküliség).

A pénzügyminiszter kijelentette, lehet építeni az elmúlt évek eredményeire.

Nyitókép: Matolcsy György (Fotó: MTI)