2024. március 28., csütörtök

Hétfőtől orosz kőolaj nélkül

Hétfőre virradóra két százalékkal megemelkedett a kőolaj ára az árplafon és az EU szankciós intézkedésének hatására

Éjféltől hatályba lépett az Európai Unió kőolajra bevezetett embargója, mely ellehetetleníti a tengeri úton érkező orosz kőolaj importját Szerbiába. Az uniós szankciócsomag után a Szerbiai Kőolajipari Vállalat (NIS) nem tud orosz kőolajhoz jutni az adriai olajvezetéken (JANAF) keresztül.

Az unió ezenkívül hatvan amerikai dollárban határozta meg az orosz nyersolaj hordónkénti felső árhatárát, melyet ugyancsak mától alkalmaznak. Oroszország ezt elutasítja annak árán is, hogy a termelés csökkentésére kényszerül. Az árplafon mellett Brüsszel tiltja az orosz fekete arannyal való kereskedést is harmadik országokkal. 

Friss hír, hogy hététfőre virradóra két százalékkal megemelkedett a kőolaj ára az árplafon és az EU szankciós intézkedésének hatására.

Ana Brnabić kormányfő szerint az ország arra fog törekedni, hogy más országokhoz hasonlóan a helyzetére való tekintettel kivételezett státuszt harcoljon ki magának. Mint leszögezte, helyzetünk biztonságos, de a gazdaságra bizonyosan hatással lesz.

Szerbia kőolajszükségletének háromnegyed részét behozatalból fedezi. A Szerbiai Kőolajipari Vállalat (NIS) illetékesei korábban úgy nyilatkoztak a 021.rs honlapnak, hogy december 5-e után kizárólag Oroszországon kívüli országokból szerezhetnek be kőolajat, viszont a pancsovai kőolajfinomító alkalmas a különböző típusú kőolaj feldolgozására. Mint ismeretes, a NIS eddig kizárólag a JANAF-on keresztül érkező kőolajat dolgozta fel.

A Szerbiai RTV elemzői úgy nyilatkoztak, hogy az EU szankciós intézkedése beláthatatlan gazdasági következményekkel jár. A kőolaj drágítása ugyanis a gáz és a villanyáram árát is befolyásolja. A lehetséges korlátozásokra Franciaország is figyelmeztetett, ahol 42 év után idén először kényszerülnek árambehozatalra.