2023. február 4., szombat

Csaknem ötvenmillió dinár ingatlanvásárlásra

Tartományi támogatás fiatal házaspárok és egyedülálló anyák részére

A tartományi kormány az idén támogatja a fiatal házaspárok és az egyedülálló anyák ingatlanvásárlását. Elsősorban azok a családok jelentkezhettek a pályázatra, amelyeknek a tagjai háztartási vagy élettársi kapcsolatban élnek, valamint azok az egyedülálló anyák, akiknek nincs ingatlana és Vajdaságban vásárolnának házat vagy lakást. A tartományi kormány dísztermében tegnap Igor Mirović tartományi kormányfő nyújtotta át a családoknak a támogatási szerződést. A pályázat keretösszege 40,8 millió dinár.

– A tartományi kormány Szerbiában először vissza nem térítendő támogatást folyósít olyan ingatlanok vásárlására, amelyeknek nők lesznek az egyedüli tulajdonosai. Az adatok azt mutatják, hogy a nők az esetek 13,95 százalékában ingatlantulajdonosok, 12 százalékában pedig társtulajdonosok. Ezzel mindenképpen javítunk a nők helyzetén Vajdaság területén – közölte Mirović.

Igor Mirović: A három- és négygyermekes családok lakásfeltételeinek javítására a jövő évre 400 millió dinárt különítettünk el (Fotó: Dávid Csilla)

Kiemelte, hogy a pályázók legfeljebb 1,2 millió dinárt igényelhettek, s ezzel az összeggel a családok ingatlant vásárolhatnak vagy kibővíthetik a már meglévő házukat vagy lakásukat.

A fiatal házaspárok mellett 11 egyedülálló anya is támogatásban részesült. Mirović hangsúlyozta, hogy jövőre nagyobb összeggel támogatják a fiatal házaspárok és az egyedülálló anyák ingatlanvásárlását.

– Fontos megemlítenem, hogy a tartományi kormány jövőre 15 ezer dinárról 22.500 dinárra növeli azt a támogatási összeget, amelyet a 3-4 gyermekes, egyedülálló anyák kapnak. Vajdaságban mintegy 1400 édesanya részesül ebben a támogatásban, és nekik mindenképpen segítenünk kell, hogy ha az országban meg szeretnénk változtatni a demográfiai mutatókat. A demográfia és a nők helyzetének javítása ugyanis jelenleg prioritás – fogalmazott Mirović.

Vadász Sasin Natáliáéknak már csak az adásvételi szerződést kell nyélbe ütniük (Fotó: Dávid Csilla)

Kiemelte, hogy a három- és négygyermekes családok lakásfeltételeinek javítására jövőre 400 millió dinárt különítenek el, 50 millió dinárral többet, mint az idén.

A magyarkanizsai Vadász Sasin Natália elmondta, nagyon várták már, hogy legyen ilyen jellegű pályázat Vajdaságban, mivel nagy szükség volt rá.

– Örülök, hogy minden feltételt sikerült teljesíteni. A tartományi kormánytól 1,2 millió dinárt kaptunk, s ez óriási segítség. Házvásárlásra költjük majd, már meg is van a ház, most már csak nyélbe kell ütni az adásvételi szerződést – mondta Vadász Sasin Natália.

Romhányi Rita átveszi a szerződést (Fotó: Dávid Csilla)

A törökkanizsai Romhányi Rita elmondta, azért pályáztak a tartományi titkárság kiírására, hogy házat vásárolhassanak Törökkanizsán.

– Ez a pályázat azt a célt szolgálja, hogy segítse a hölgyek helyzetét, így a nők nevére kerül az ingatlan. Nagyon örülünk, hogy sikerült pályáznunk, mivel szeretnénk itt maradni a párommal és a gyerekünkkel – fogalmazott Romhányi Rita.