2024. április 18., csütörtök

Velük kerek a világ

Zentán is megemlékeztek a fogyatékos emberek világnapjáról

A Tisza-menti községben a hagyományokhoz híven a Kéz a Kézben Értelmi Fogyatékosok és Segítőik Civil Szervezete tagjai rendeztek ünnepi előadást a Zentai Művelődési Ház színháztermében, ezzel is megkoronázva az eseményekkel teli esztendőjüket. Az egyesület tagjai ezúttal a Néma hercegnő színjátékot adták elő a közönségnek.
– A fogyatékkal élő fiatalokkal foglalkozó, őket gondozó egyesület nagyon mozgalmas évet tudhat maga mögött – mesélte napilapunknak nyilatkozva Csontos Bata Márta.

Májusban az anyák napja alkalmából rendeztek egy műsort, ezt követően pedig az ősz folyamán felléptek a Centar – Tópart Helyi Közösség napján, a városnapi ünnepségen, illetve a Napsugaras ősz rendezvényen, a Thurzó Lajos Általános Iskolában megrendezett őszi találkozón és egy bácsfeketehegyi szavalóversenyen is.
Emellett persze napközis foglalkozásokat szerveznek a rászoruló fiatalok számára.

Gergely Árpád felvétele

Gergely Árpád felvétele

Ennek kapcsán beszélgetőtársunk megjegyezte, hogy a székhelyükön adottak a feltételek ehhez, egyedül kezdik egy kicsit kinőni az egykori internátus udvarában lévő helyiségüket, mivel 28 értelmi sérült fiatallal foglalkoznak, no meg a nevelők száma is kevés.
1992 óta december 3. a fogyatékkal élő emberek világnapja, amely elsősorban azokra az embertársainkra igyekszik irányítani a közfigyelmet, akik balesetek, betegségek, katasztrófák során szenvedtek egészségkárosodást, vesztették el testi épségüket, korábban meglévő, különböző képességeiket. A világnap elődje az 1981-1992 között minden év szeptember 18-án tartott rokkantak napja volt. A fogyatékosság nem betegség, hanem egy állapot és az élet egyetlen területén sem sérülhetnének fogyatékossága miatt senkinek a jogai.
Az ENSZ Közgyűlése 2006. december 13-án fogadta el a Fogyatékossággal élő személyek Jogairól Szóló Egyezményt és annak Fakultatív Jegyzőkönyvét. Ez azt jelenti, hogy a társadalom elismeri, hogy a fogyatékos emberek egyenlőek bárki mással, ugyanazok a jogok és kötelességek vonatkoznak rájuk, mint a társadalom többi tagjára.

Gergely Árpád felvétele

Gergely Árpád felvétele

A fogyatékosságról való gondolkodás sokat változott az emberiség történelme során, és ma is eltérő a fogyatékkal élő emberekhez való viszonyulás a világ különböző részein.
Ennek kapcsán a zentai egyesület elnöke is elmondta, hogy hogy az utóbbi években egyre nyitottabbak az emberek a fogyatékos emberek irányába.
– Bár még sok a tennivaló ezen a téren, az emberek elfogadóbbak velük szemben, és már nem zárkóznak el olyan élesen, mint korábban – jegyezte meg Csontos Bata Márta.

Nyitókép: Gergely Árpád felvétele