2024. április 19., péntek

A született terepmotoros

Víg Dávid korosztályában az MX 85-ös terepmotoros kategória országos bajnoka

A bácskossuthfalvi Víg Dávid, a pacséri Moša Pijade Általános Iskola végzős diákja, a szabadkai Saghmeister Team versenyzője az idei szezonban korosztályos bajnok lett az MX 85-ös terepmotoros kategóriában. A négy éve versenyszerűen motorozó fiú elárulta, hogy ugyan az idei nyarat balesettel, illetve élete eddigi legkomolyabb kézsérülésével kezdte, de annál fényesebb eredményekkel zárta.

– A sérülésemet követően Kruševacon vettem részt nyár elején a Balkán-bajnokságon, ahol kategóriámban negyedik lettem. Ez a verseny inkább az adriai régió országainak a megmérettetése volt, hiszen olasz versenyzők is jelen voltak, korosztályomban összesen 25-en álltunk rajthoz. A szerbiai szintű versenyeken a kategóriámban körülbelül 10-en mérjük össze az erőnket. Az előző években is sikerült szép eredményeket elérnem, de amíg múlt évben az összesített eredmények tükrében második lettem, az idén ennél is jobban alakultak a versenyek. Szeptember elején fejeződött be az idei szezon egy nemzetközi jellegű požarevaci találkozóval, és korosztályomban sikerült megnyerni a szerb bajnokságot – kezdte a beszélgetést Dávid, akinek terve, hogy még inkább megértse a motorbiciklik, illetve a gépjárművek működési elvét, így autómechanikusi szakra szeretne iratkozni. Az iskolai közeg mellett más változást is jelent majd a nyár Víg Dávid számára, hiszen kategóriájában is előrébb lép, az úgynevezett MX 85 után az MX2 JUNIOR kategóriában startol. Mindez azzal jár, hogy erősebb és komolyabb gépre ül át. Az eddigi 2018-as kiadású, 36 lóerős, 3800 köbcentis Husqarna után egy 40–50 lóerős géppel kel versenyre, és szülei közreműködésével, mentorai tanácsaival már keresik a megfelelő motorkerékpárt.

– Ezekben a napokban nem igazán van alkalmam edzeni, hiszen a terepi feltételeknek az esős időszak nem igazán kedvez. Akkor tudok sort keríteni a gyakorlásra, ha több motorostársammal, barátommal sikerül időpontot egyeztetve felkeresni egy-egy helyszínt. Ekkor vagy az előző csapatom, a topolyai motorosklub pályáját, vagy a horgosi, esetleg a felsőhegyi pályát keressük fel. A motorozást egyébként nem igazán egyszerű összeegyeztetni a tanulmányaimmal, de azért igyekszem helytállni. Ezekben a napokban, amikor kevesebb az edzés, törekszem kicsit nagyobb lendülettel a tanulásra összpontosítani, és bevallom, nem igazán egyszerű – tette hozzá Dávid, aki elárulta, hogy tapasztalata szerint a magyarországi terepmotorosok érik el a legjobb eredményeket.

– A magyarországi versenyzők számára komolyabb feltételek adottak a felkészülésre, majd mindennap edzenek, és biztosítják számukra a megmérettetési lehetőségeket. Azok az anyaországi kortársaim, akiket ismerek, különleges sporttagozatra járnak, ahol a tanterv igazodik a felkészüléshez. Ez nagyon szépen látszik az eredményeiken is – tette hozzá a sikeres fiatal terepmotoros, aki a versenyeken elért sikereit szülei és testvére teljes körű támogatása nélkül nem tudta volna teljesíteni. Annál is inkább, mert a motorozás igen komoly költségekkel jár. Ugyanakkor Dávid korábbi eredményeit látva már támogatók is az ifjú versenyző, illetve a családja mellé álltak, így például második éve a Vajdaság Erdei Közvállat, valamint köszönettel tartoznak a bácskossuthfalvi és a pacséri helyi közösségnek is, illetve Topolya község önkormányzata is felkarolta a tehetséges motorost.

Sikereiben jelentős része van a nemzetközi versenyeken is szép eredményt elért zentai Váradi Alexnek, aki mentorként adott tanácsokat az edzéseken, illetve a Váradi Autoservis műhelyében vállalta motorkerékpárjának rendszeres szervizelését. Továbbá a család számíthatott klubja, a Saghmeister Team támogatására is. Köszönettel tartoznak azoknak a magántámogatóknak is, akik felismerték Dávid tehetségét, és igyekeztek hozzájárulni az eredményeihez, így például második éve a Kod Žoltike hentesüzlet támogatásáért is hálásak.