2024. április 19., péntek

Huszonharmadik alkalommal futottak a Mikulások

A becslések szerint nagyjából háromezren vettek részt a hagyományos rendezvényen

Vasárnap huszonharmadik alkalommal tartották meg Palicson a Mikulás-futást. A résztvevők számára másfél kilométeres kört alakítottak ki a tóparti sétányon, futni és sétálni egyaránt lehetett, kinek mi esett jobban. Az esemény rekreációs jellegű volt, nem a versengésről, hanem a kellemes időtöltésről és a jó hangulatról szólt. Jánosi Elvira, a Szerbiai Ultramaraton Szövetség elnökének és a Mikulás-futás megálmodójának becslése szerint a rendezvényen az idén legalább háromezren vettek részt. Akkora volt a tömeg, hogy az első befutó akkor ért célba, amikor még mindig tömeg várta, hogy elindulhasson.

A résztvevők a Vigadó, azaz a Nagyterasz elől rajtoltak. A Mikulás-futáson bárki részt vehetett, kortól, nemtől függetlenül, az egyetlen feltétel az volt, hogy Mikulás-jelmezt vagy Mikulás-sapkát viseljen. A vendégeket meleg teával, forralt borral és zsíros kenyérrel várták. A rendezvényt a Mikulás is meglátogatta, a célba érő gyerekeket éremmel jutalmazta, valamint fényképezkedett a gyerekekkel és a kicsit idősebbekkel. A futás végén kihirdették legfiatalabb és legidősebb versenyzőt, valamint a legszebb jelmez viselőjét.

A Mikulás-futás keretében Legyél te is Mikulás! címmel szerveztek jótékonysági akciót, a polgárok játékot, tanfelszerelést, édességet és ruhaneműt adományozhattak. Az adományokat a szabadkai népkonyha gyermekfelhasználói között osztják ki.

Mindezzel párhuzamosan a Vigadó épületében, a Palics Park Kft. szervezésében gyerekprogrammal várták a legkisebbeket. A szabadkai Gyermekszínház kétnyelvű előadással, a Vöröskereszt szabadkai szervezete pedig oktató jellegű műhelymunkákkal készült. Szintén a Vigadóban tematikus gyermekrajz-kiállítás nyílt.

Nyitókép: Molnár Edvárd