2024. április 24., szerda

A gyermekek alkotóművészetét népszerűsítik

Harmadszor tartják meg az óbecsei gyermekművészeti fesztivált

Pénteken késő délután kezdődött és szombaton zárul a BEDEF óbecsei gyermekművészeti fesztivál a helyi Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben, amelyet immár harmadik alkalommal szervezett meg az óbecsei Katicabogár Zenei Központ. Az idei rendezvényen 7–20 éves gyermekek és fiatalok vesznek részt, ezúttal 15 zenekar és 16 énekes áll színpadra a két nap alatt.

– Az óbecsei gyermekfesztivál célja a gyermekek alkotóművészetének a népszerűsítése, illetve, hogy megismerjék egymást, tapasztalatokat cseréljenek. Az első BEDEF-en csak énekversenyt tartottunk, most már kiszélesítettük a repertoárt. Az idei rendezvény első napján az énekesek lépnek fel, amelyen a versenyzők a Katicabogár Gyermekkórus repertoárjából énekelnek dalokat. Ők két korcsoportban versenyeznek, a 7 és 10 év közötti és a 11 és 14 év közötti korosztályban. A zenekarok két-két produkcióval mutatkoznak be. Úgy gondolom, hogy a többi zenei verseny inkább a saját dalokat részesíti előnyben, és azok a gyerekek, akik még nem jutottak el arra a szinte, hogy saját dalokat írjanak és adjanak elő, az ilyen rendezvényeken hátrányból indulnak. Újdonság, hogy az idén kifejezetten a saját számokat játszó együtteseknek is van egy kategóriája – közölte Lovas Đijanta, a rendezvény szervezője.

A feldolgozásokat játszó zenekarok három korcsoportban versenyeznek, a 9–12 éves korcsoportban, a 12 és 15 év, illetve a 15 és 18 év közötti fiatalok csoportjában. Lovas Đijanta elmondta, a szervezők minden évben arra törekednek, hogy ne csak a zeneművészetre összpontosítsanak, így az idei fesztiválon képzőművészeti műhelymunka is várja az érdeklődőket.

A versenyzőket neves zeneművészek értékelik, a legsikeresebb résztvevőket pedig értékes nyereményekkel jutalmazzák. A BEDEF az óbecsei önkormányzat, Óbecse község Ifjúsági Irodája és a Bethlen Gábor Alap támogatásának köszönhetően valósul meg.

Nyitókép: Kancsár Izabella felvétele