2024. április 25., csütörtök

Most már jöhet a karácsony!

Adventi vásár Magyarkanizsán

Pénteken és szombaton késő délután jó volt végigsétálni a magyarkanizsai Fő utcán. Az emberek tettek egy sétát az adventi vásárban, ahol programok sokasága és természetesen kirakodóvásárosok, na meg persze az elmaradhatatlan kürtős kalács és forralt bor is várta őket. Pénteken délután az ünnepi díszbe öltöztetett pónifogatra lehetett felülni és tenni egy kört a városban, de a gyerekek ünnepi műsora is megadta az alaphangulatot.

Puskás Károly felvétele

Puskás Károly felvétele

Karácsonyi dalok szóltak a téren, ahol a kézműves termékekből akár be is lehetett vásárolni a közelgő ünnepre, és meghitt hangulatot teremtett a Betlehem is. Az önkormányzat által szervezett eseménybe kicsit és nagyot is be kívántak vonni, ami szemmel láthatóan sikerült is. A péntek esti fénypont talán a Mikulásfutás volt, amikor több száz, piros sapkát mindenképp viselő futó tett egy jó kis kocogókört a vásártól kiindulva. Fűtött sátorban várták a gyerekeket, akiket a felnőttek tanítottak kézműveskedésre, de még a felnőtteknek is akadt tennivaló, mert a foltvarrást is ki lehetett próbálni. Az árusokkal szóba elegyedve, nem lehet panasz, mert többen itt találták meg a fa alá valót, ami azért is külön jó, mert itt tényleg kézzel készített tárgyakat lehetett vásárolni, amiben a készítőjének szíve és lelke is benne van, emellett nem utolsó szempont az sem, hogy helyi termelőket, iparosokat, kisvállalkozókat, kézműveseket támogattak ezzel.

Szombaton délután Karácsonyi pillanatok elnevezéssel a Cnesa versmondó szakosztályának verses összeállításával kezdődött a program, majd az Adventi Manók ügyességi versenyét lehetett figyelemmel követni. Újdonság volt a Nagymama mesél elnevezésű produkció, amit a gyerekek nagyon élveztek a téren felállított, fűtött sátorban. Hangolódni is lehetett népdalokkal, népzenével, melyen közreműködött a Sulyom tamburazenekar, a Tétova Banda és a Sedergő énekcsoport. A LAP együttes is koncertet adott, amelyen karácsonyi zenék és zenei feldolgozások csendültek fel. Igazi kuriózum volt a A három király álma címmel az OZ ifjúsági drámakörének bemutatkozása, akik Briаn életének egy részletét mutatták be. Este Pásztorok, keljünk fel! címmel betlehemes játékkal zárult az adventi vásár Magyarkanizsán az ördögcsáklyások előadásában, ahol a karácsonyra hangolódás, jelentjük, sikerrel megtörtént!

Nyitókép: Puskás Károly felvétele