2023. január 28., szombat

Hagyomány és elhivatottság

Rangos elismerésekben részesült a zentai Papuli étterem és a Papuli Szobák 4 U

A finom halászléről és a házias ételekről a legtöbb zentainak a Papuli étterem jut eszébe. A több mint ötven éve családi kézben lévő vállalkozás most tovább bővült négycsillagos szobákkal is, amelyek a Papuli Szobák 4 U nevet viselik.

Nagy örömben és megtiszteltetésben volt része Gere Zsíros Elvira tulajdonosnak és lelkes csapatának, hiszen rangos elismerésben részesítették őket a közelmúltban. Az Újvidéki Nemzetközi Turisztikai Vásár által szervezett minőségi értékelésen a Papuli étterem és az újonnan nyílt Papuli Szobák 4 U három nagy aranyérmet és egy minőséget jelölő plakettet zsebeltek be.

Három nagy aranyéremmel és egy plakettel gazdagodtak (Gergely Árpád felvétele)

Három nagy aranyéremmel és egy plakettel gazdagodtak (Gergely Árpád felvétele)

Különböző kategóriákban ítélték oda az elismeréseket, mégpedig: a házias vajdasági konyha magas minőségéért, a magas kategória szintű szobákért reggelivel és a sok éves családi tradíció megőrzéséért, valamint plakettel jutalmazták a tradicionálisan magas minőségű szállás és gasztronómiai kínálatot.

Gere Zsíros Elvira tulajdonos (Gergely Árpád felvétele)

Gere Zsíros Elvira tulajdonos (Gergely Árpád felvétele)

Gere Zsíros Elvira elmondta, hogy több alkalommal is megkeresték őket, hogy vegyenek részt a turisztikai vásáron. Hozzátette, hogy első alkalommal augusztusban írtak nekik, de akkor még figyelmen kívül hagyták az üzenetet.

– Második alkalommal szeptemberben érkezett az üzenet, hogy szeretnék, ha részt vennénk a vásáron. Szeptember 8-án nyitottuk meg a szobákat a vendégek előtt és már az elején nagyon sok pozitív visszajelzést kaptunk, ezért úgy voltunk vele, hogy miért is ne próbálnánk meg. Mint kiderült, a szervezők nem is tudtak a szobákról, ők azt szerették volna, ha az étteremmel indulunk az értékelésen. Nagyon megörültek a jelentkezésünknek, és úgy döntöttünk, hogy mindkettővel benevezünk, ha már adott a lehetőség. Egy kéttagú bizottság jött el Zentára, tüzetesen átnézték a szobákat, valamint megkóstolták az ételeket is. Érdeklődők voltak, nagyon tetszett nekik amit láttak és kóstoltak, ez vezetett el minket az érmekhez és a kitüntetésekhez. Kérdezték, hogy szerb vagy magyar-e inkább a konyhánk, és azt válaszoltuk, hogy vajdasági, de főleg zentai. A klasszikus magyar és a szerb ételek is megtalálhatóak az étlapunkon, felöleljük a környék ízvilágát. Számomra a legkedvesebb kitüntetés az, amelyet a családi tradícióért kaptunk, nekünk ez jelenti a legtöbbet. Természetesen ezeket az érmeket és a plakettet szeretnénk majd az étteremben és a szálláson is kitenni, hiszen büszkék vagyunk rájuk, valamint azért is, hogy a vendégek is megcsodálhassák – fogalmazott Gere Zsíros Elvira.

Az épület megfelel a legmodernebb követelményeknek (Gergely Árpád felvétele)

Az épület megfelel a legmodernebb követelményeknek (Gergely Árpád felvétele)

A tulajdonos hozzátette, hogy a szobák megnyitása régi álmuk volt, évekkel ezelőtt a vendégek hívták fel a figyelmüket, hogy lenne rá igény.

– A vendégek, akik nálunk vacsoráztak és szórakoztak, sokszor kérdezték, hogy van-e kiadó szobánk, esetleg hol tudnának megszállni. Késő este sokan nem szeretnek autóba ülni, igény mutatkozott a szállásra, viszont nekünk mindig másokhoz kellett őket elküldeni. Ettől függetlenül nem volt konkrét tervünk, egészen addig, amíg a szomszéd ház nem vált eladóvá. Abban az időszakban volt a Prosperitati Alapítványnak turizmusfejlesztéssel kapcsolatos pályázata, és úgy döntöttünk, belevágunk. Megvásároltuk az épületet önerőből, majd átalakítottuk, és tíz szobát hoztunk létre. A pályázat nagyon sokat segített anyagilag, de rengeteg problémába ütköztünk az átalakításkor. Az elmúlt két évben az építkezési anyag ára jelentősen megdrágult, valamint egy régi házat a saját kedvünkre alakítani sokkal nehezebb, mint egy újat felépíteni. Hatalmas munka van mögöttünk, minden szoba saját fürdőszobával rendelkezik, valamint minibár, vízforraló és televízió is található minden helyiségben. A szobák kétágyasak, az ajtók pedig mágneskártyával nyithatók. A vendégek számára parkolót alakítottunk ki, továbbá az árban benne van a reggeli, illetve a kávé és a tea is. Sok munka és fáradozás áll mögöttünk, a férjemmel folyamatosan támogattuk egymást. Többször jártunk 4, illetve 2 csillagos hotelekben is, ahol úgymond felmértük, mi az, ami tetszik nekünk, és mi az, ami nem. Többek között ezért is van vízforraló, kávé és tea nálunk minden szobában, úgy hiszem, az apróságokban is rejlik a siker, valami pluszt kell nyújtani. Ez egy viszonylag apróságnak számító dolog, de nagyon jól tud esni a vendégnek. Visszagondolva, nagyon megérte belevágni, rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk, amióta megnyitottunk. Úgy működünk, mint egy kis hotel, azt leszámítva, hogy nincs állandó recepciónk. A szobák menedzselését egyelőre mi végezzük, mi jelentjük be és ki is az embereket. A csapatunkat bővíteni kellett egy takarítónővel, hiszen a tisztaság nagyon fontos, ezért felvettünk még egy embert, aki a szobákat rendezi – mondta a tulajdonos.

A tetőtéri szobák az üzletfelek kedvencei(Gergely Árpád felvétele)

A tetőtéri szobák az üzletfelek kedvencei(Gergely Árpád felvétele)

Gere Zsíros Elvira azt is elárulta, hogy a célközönségük az üzletfeleik üzletfelei, valamint egykori zentaiak, akik évek óta külföldön élnek, és nem akarnak, vagy nincs lehetőségük a rokonoknál megszállni.

– Elsősorban az üzleti vonalra alapoztunk, ennek megfelelő igényességgel alakítottuk ki a szobáinkat. Ezek az emberek rengeteget utaznak, sokan fél életüket különböző hotelekben töltik és elvárják a minőséget. Világot látott vendégekről van szó, Európa számos országából szálltak már meg nálunk, de volt brazil vendégünk is. Nagyon jó visszajelzéseket kaptunk tőlük, ami igazol bennünket abban, hogy jó úton haladunk. Odafigyeltünk a minőségre eddig is, mind a szobáknál, mind az étteremnél, ezek a minősítések után pedig most pláne oda fogunk figyelni. Azzal, hogy a szállást megnyitottuk, a mi napi rendszerünk is felborult. Az étterembe korábban kell jönnünk, hogy a reggelit elkészítsük és sok más feladattal bővült a munkakör. Folyamatosan tanuljuk a dolgokat, hiszen nekünk is új, ám nagyon lelkesek vagyunk. Szerencsére nagyon jó a csapatunk, jelenleg 10-en vagyunk, ami az eddigi tapasztalatok alapján éppen elég. A pincéreknél nagyon fontos az angol, illetve német nyelvtudás, nekik is fel kell nőniük a feladatokhoz. A férjem azt szokta mondani, hogy nincs ezzel gond, amíg a vendég azt akarja, hogy megértsék, a pincér pedig meg akarja érteni a vendéget, így éhen és szomjan senki sem fog maradni – mesélte nevetve a tulajdonos.

Kellemes környezetben, kétágyas szobákkal várják a pihenni vágyókat (Gergely Árpád felvétele)

Kellemes környezetben, kétágyas szobákkal várják a pihenni vágyókat (Gergely Árpád felvétele)

Gere Zsíros Elvira hozzátette, hogy a vendégek nagyon értékelik a nyugalmat, nem túl forgalmas környéken helyezkednek el a szobák, ugyanakkor a központ is közel van, akár gyalog is.

– Az étterem és a szállás kiegészítik egymást, mindent tudunk kínálni a reggelitől kezdve a vacsoráig. Ami a konyhát illeti, továbbra is a tradicionális recepteket fogjuk használni, az asztalokat pedig fehér terítővel borítjuk, ami nálunk a megszokott. Sokat gondolkodtunk a változtatáson, mivel a gasztronómia nagy forradalmat él most, de rengeteg a visszajáró vendégünk, akik pontosan a megszokott ételek miatt jönnek hozzánk. Természetesen mi is igyekszünk haladni a korral, de azért szeretnénk a hagyományos dolgoknál maradni. Ebben vagyunk jók, édesanyám mindig azt mondta, hogy aki enni jön hozzánk, az éhen nem maradhat, és én is ezt vallom. Számomra a legfontosabb létrehozni olyan ízeket, hogy amikor valaki nálunk eszik, akkor jusson eszébe az anyukája vagy a nagymamája főztje, például amikor a vendég megkóstolja a vasárnapi tyúkhúslevest, gondolja azt, hogy ez olyan, mint amit a nagyi készített anno. Kiemelném, hogy a halételek továbbra is kifejezetten közkedveltek, sokan csak azért térnek be ide, továbbá, ami még a tradícióhoz tartozik, hogy minden szombat este élő zenével várjuk a kedves vendégeinket szerb, illetve magyar nótákkal – fogalmazott Gere Zsíros Elvira.

Nyitókép: Az étterem a megszokott színvonallal és kellemes hangulattal várja a vendégeket (Gergely Árpád felvétele)