2024. április 18., csütörtök

Ismert dallamok remek előadásmódban

Rendkívül erős volt a mezőny a temerini Tinifesztiválon

Zsúfolásig megtelt szombaton este a temerini Sportcsarnok, ahol az idén immár 31. alkalommal tartották meg a közkedvelt Tini és Ifjúsági Vetélkedőt a helyi Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület szervezésében.

A rendezvényt Pál Viktor, a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság altitkára nyitotta meg.

– A Tinifesztivál a vajdasági magyarok legszínvonalasabb, országos könnyűzenei rendezvénye mára már hagyománnyá vált. Minden évben lehetőséget nyújt azoknak a fiataloknak, akik különleges képességeikkel kitűnnek társaik közül, és ezt az adottságot szeretnék megmutatni a közönségnek is. A tehetségek felkarolása és gondozása közös felelősségünk, hiszen ők azok a fiatalok, akik Vajdaság kincseit jelentik – emelte ki.

A 31. fesztivál győztes fellépője a törzsudvarnoki Gúth Emília (Fotó: Ótos András)

A 31. fesztivál győztes fellépője a törzsudvarnoki Gúth Emília (Fotó: Ótos András)

Az est folyamán remek előadásban csendültek fel a jól ismert magyar dalok. A versenynek ugyanis egyetlen kritériuma, hogy a fellépők kizárólag anyanyelvükön énekelhetnek. 

A hagyományokhoz híven a tavalyi győztesek léptek először színpadra, majd kezdetét vette az idei döntő. Ez alkalommal 22 énekes jelentkezett a megmérettetésre. A tini kategóriában 14, az ifjúsági kategóriában pedig 8 fiatal versengett az első helyért.

A fellépőket Vitkay-Kucsera Ágota egyetemi tanár és operaénekes, Erős Ervin zeneszerző és zenész, Szerda Árpád zenész, előadó és Óvári Dániel zenész, énekes értekelte, az előadásmód, az énekhang és a kiejtés alapján. A fesztivál újításaként a zsűri minden előadás után röviden véleményezte az adott produkciót. Vitkay-Kucsera Ágota kiemelte, hogy az idén rendkívül erős volt a mezőny.

 – Nagyon elégedettek vagyunk a versenyzőkkel, ugyanis az idén jóval erősebb produkciókat láthattunk, mint tavaly. Nehéz feladat volt kiválasztani a legjobbakat, mert tapasztalható volt, hogy a profi módon foglalkoztak a fellépőkkel. Dinamikus és jó előadásokat hallhatott a közönség – tette hozzá.

A díjazottak (Fotó: Ótos András)

A díjazottak (Fotó: Ótos András)

A tini korosztályban a harmadik díjat a törökbecsei Erős Lilla, a másodikat pedig a temerini Csernyák Veronika érdemelte ki. A kategória győztese a topolyai Kovács Nemes Kata lett. Az ifjúsági korosztályban a kúlai Fenyvesi Petronella érte el a harmadik helyezést, a temerini Erős Henrietta a második helyre került. A 31. fesztivál győztes fellépője a törzsudvarnoki Gúth Emília. A közönségdíjat az idén a szentmihályi Tóth Ottó vihette haza. A zsűri két különdíjat is odaítélt. Az egyiket a helyi Halápi Réka Katarina, a másikat pedig a magyarkanizsai Fábián Bálint vehette át kiváló szerepléséért.

Az est gála részében a helyi Branch zenekar szórakoztatta a nagyérdeműt.

Nyitókép: Ótos András