2024. április 16., kedd

Kevesebb a keresztény, több az ateista Nagy-Britanniában

A 2021-es népszámlálás adatai szerint Nagy-Britannia többsége már nem keresztény vallású. A legfrissebb adatok szerint huszonhét és félmillió brit vallotta magát kereszténynek, ami a lakosság 46,2 százaléka. Ez 13 százalékkal kevesebb, mint 2011-ben. A modern történelem során ez az első olyan eset, amikor nem alkottak abszolút többséget az ehhez a valláshoz tartozó szigetországi polgárok – összegzi a Szerbiai RTV.

További érdekesség, hogy tíz év alatt az ateisták aránya 14,1-ről 23,2 százalékra ugrott. Felmérések szerint a keresztény családok fiatalabb tagjai nagyobb arányban fordítanak hátat a vallásnak, azonban a keresztények csökkenésének oka leginkább a bevándorlók miatt kialakult multikulturális tényezőkben keresendők. 

A nem keresztény vallások közül egyedül a buddhisták száma csökkent. A muszlimok száma 3,9 millióra nőtt, ami a lakosság 6,5 százaléka. Szintén növekedett a hinduizmus, szikhizmus és a judaizmus követőinek aránya. Utóbbiak együtt a lakosság mintegy 3 százalékát teszik ki.

A keresztény hívők számának csökkenésével kapcsolatban elemzők arra jutottak, hogy lassan megkérdőjelezhetővé válnak az anglikán egyház társadalomra kiterjedő privilégiumai is.