2024. április 25., csütörtök

A lítiumbányászat feltétele a szerbiai elektromos autógyártás

Szerbia kormánya nem hagyja jóvá a lítiumbányászatot az országban, amennyiben nem részesül annak előnyeiből. A feltétel tehát az, hogy az esetleges bányászat beindulása esetén az országon belül létesüljön lítium alapú akkumulátort gyártó cég és induljon be az elektromos gépkocsigyártás is – tudta meg a Demostat.

Értesülése szerint semmi sem szavatolja, hogy Szerbia nem folytatja az együttműködést a Rio Tintóval, de nyitva áll a lehetőség arra is, hogy az állam új partnert keressen lítiumbányászatra, méghozzá olyan vállalatot, melynek nem ingott meg a nemzetközi tekintélye a brit-ausztrál korporációhoz hasonlóan.
Amennyiben a lítiumbányászat projektuma az országban megvalósul, a Demostat szerint a beruházónak alapos környezettanulmányt kell készíttetnie elismert szaktekintélyek bevonásával, hogy releváns képet nyerjünk a bányászat Jadar völgye és környékére gyakorolt hatásáról, írja a 021.rs.

Az állam egy pillanatra sem állt el a lítiumbányászattól, csak az áprilisi választások miatt állította le. Most a nyilvánosságot fokozatosan készítik fel a nyersanyagbányászatra Nyugat-Szerbia termékeny vidékén, noha ez tömeges tiltakozásokat váltott ki. A Demostat szerint az ukrajnai háború kitörése óta többek között az amerikai Rivian, a megfizethetőbb villanyautók alapjait fejlesztő cég érdeklődik szerbiai beruházás iránt.