2024. március 29., péntek
VB-HÍREK

Lineker kiegészítette mondását

A nemzetközi sajtó nem bánik éppen kesztyűs kézzel a német válogatottal, amely a csoportkör után búcsúzott. A francia L’Équipe már az éjszaka folyamán cikket közölt Németország újabb kudarcának okai címmel. A BBC a futballvilág bukott óriásaként jellemezte a Nationalelfet, a szintén brit Sun pedig a közösségi médiából vett reakciókat idézett, majd úgy összegezett, hogy „az angol szurkolóknak nagyon tetszik” a németek búcsúja. A spanyol Mundo Deportivo és As című újságok Köszönjük, Németország címmel indítottak, ugyanis ha Costa Rica legyőzi Thomas Mülleréket, Spanyolország kiesett volna. Az amerikai ESPN szerint „Németország egymás után másodszor megalázó módon már a csoportkör után búcsúzott”, s a holland AD is Németország bukásáról írt.

Közben Gary Lineker, az angolok legendás futballistája kiegészítette híres, sokat idézett mondását, mely szerint: „A foci egyszerű játék, 22 férfi kerget egy labdát 90 percig, majd a végén mindig a németek nyernek.” A Twitteren közzétett üzenetében a szakember hozzátette: „Ha továbbjutnak a csoportkörből.”

A játékosként 108-szoros válogatott Jürgen Klinsmann, a németek korábbi szövetségi kapitánya óriási csalódásnak nevezte, hogy a Nationalelf a csoportkörben búcsúzni kényszerült, ugyanakkor kijelentette, hogy az együttes nem érdemelte meg a nyolcaddöntőbe kerülést, „mert mindhárom csoportmeccsén átmeneti állapotban futballozott, támadásban pedig nélkülözte a sikerhez szükséges hatékonyságot”. Az 58 éves szakember szerint a következő napok „nagyon-nagyon kemények és nehezek lesznek”, a német szövetségnek ugyanis a vb-szereplést ki kell elemeznie az elejétől a végéig, miközben a sajtó „hurrikánként” tombol a kiesés miatt.

Hansi Flick mostani szövetségi kapitány ugyanakkor szeretne a posztján maradni, és felkészíteni a csapatot a 2024-es, hazai rendezésű Európa-bajnokságra. „A kiesés nem csütörtökön dőlt el, hanem a Japán elleni gyenge húsz perccel. Ezen a tornán nem voltunk hatékonyak. Természetesen óriási a csalódottság, ezt fel kell dolgoznunk.”

Ünnep Tokióban

A hajnali időpont ellenére sokan az utcákon ünnepelték Tokióban a japánok továbbjutását. A Nikkan Sports című sportlap különkiadást szentelt a csapat váratlanul jó szereplésének. A hajnali 4 órás időpont ellenére a szurkolók megtöltötték azokat a bárokat, vendéglátóhelyeket, ahol televízión nézhették a találkozót, majd a főváros nevezetes pontjain, így a világ legforgalmasabb gyalogos-átkelőhelyének tartott Sibuja kereszteződésnél gyűltek össze. Kisida Fumio, Japán miniszterelnöke is értékelte a továbbjutást, aki szerint a válogatott egy fantasztikus meccsen hatalmas eredményt ért el.

Alázatosság és elszántság a japán siker titka (Fotó: Beta/AP)

Alázatosság és elszántság a japán siker titka (Fotó: Beta/AP)

Morijaszu Hadzsime szövetségi kapitány úgy vélte, a németek és a spanyolok legyőzése az ázsiai futball sikere is: „Nekünk, ázsiaiaknak az a tény, hogy a világ futballjának két vezető hatalma, Németország és Spanyolország ellen nyertünk, nagy magabiztosságot ad. Még sokat kell tanulnunk, de optimisták vagyunk, mert megmutattuk, hogy az ázsiai és a japán futball két topcsapatnál is jobb. Ezért együtt örülünk.” Japán a nyolcaddöntőben Horvátországgal találkozik.

Távozik a belga kapitány

Távozik posztjáról Roberto Martínez, a belgák szövetségi kapitánya. Martínez 2016 óta irányította a belga együttest, amellyel az előző, 2018-as oroszországi vb-n bronzérmes volt, és sokáig állt a FIFA világranglistájának élén. A szakember 79 mérkőzésen volt kapitánya a belga csapatnak, amely ebben az időszakban 56 győzelmet, 13 döntetlent és 10 vereséget könyvelt el.

A belga sajtó közben az „aranygenerációtól” búcsúzik. „Az Ördögök kiestek, szégyen és… köszönet” – írta a Le Soir, melynek címlapján a több helyzetet kihagyó, fejére húzott mezzel lefényképezett Romelu Lukaku látható. „Könnyek és düh az 1998-as franciaországi óta legrosszabb szereplés után” – fogalmazott a De Standaard, amely a címlapjára a csapattársát vigasztaló Axel Witsel fotóját tette. A De Morgen „a világbajnokság legnagyobb csalódásáról” írt, a DH Les Sports pedig azt emelte ki, hogy „a Vörös Ördögök közül még senki sem jelentette be a visszavonulását”, ugyanakkor búcsúzhat a válogatottól Toby Alderweireld, Eden Hazard, Jan Vertonghen, Lukaku és akár Kevin De Bruyne is. Az RTBF televízió már a távozó Martínez utódjáról lamentál, és a lehetséges jelöltek között említi Vincent Kompanyt, Philippe Clément és Thierry Henryt.

Nyitókép: Alázatosság és elszántság a japán siker titka (Fotó: Beta/AP)