2024. április 17., szerda

Priznanje za pet decenija rada

Mons. Jožef Mioč je preuzeo odlikovanje Viteškog krsta ordena za zasluge Mađarske

Povodom našeg nacionalnog praznika predsednica Republike Mađarske Katalin Novak je uručila mons. Jožefu Mioču, direktoru, rektoru Episkopske klasične gimnazije i Bogoslovije „Paulinum” u Subotici, odlikovanje viteški krst građanskog reda ordena za zasluge Mađarske, kao priznanje za pet decenija rada kao prosvetitelj, vaspitač i pastir u službi opstanka vojvođanskih Mađara. Generalni konzul Ester Čalokezi je uručila ovo državno odlikovanje juče, na prijemu upriličenu za ovu priliku u Generalnom konzulatu Mađarske u Subotici.

Od nastanka sveta vredan rad se ceni, istakla je u svom svečanom pozdravu Ester Čalokezi. Ako neko uradi više od onoga što mu je obaveza, odaće mu se posebno priznanje. Odlikovanja su stara skoro koliko i ljudsko društvo, njihovo uručivanje je, u zavisnosti od perioda i mesta, moglo i može i dan-danas da bude mnogostruko, služe nacionalnom interesu, a istovremeno i iskrenom priznanju stvarnih zasluga, naglasila je, ističući, da svako odlikovanje simbolizuje doba u kojem je nastao. Kako je dodala, nakon raspada monarhije formiran je sadašnji sistem odlikovanja Mađarske, u kojem je postalo uobičajeno, da se daje priznanje, ne samo vojnih i vojničkim delima, već i civilnih zaslugama.

Mađarska je zemlja u kojoj se granice države i nacije ne poklapaju, ali zahvaljujući nacionalnoj politici u poslednjih deset godina, formirani su sistemi podrške i započeti procesi izgradnje zajednice, koji su potpuno promenili mogućnosti života van granica, naglasila je Ester Čalokezi. Prema njenim rečima, cilj Mađarske je jačanje nacionalnog zajedništva, kao i da doprinese da svi Mađari žive potpunim životom u svojoj domovini, odnosno da napreduju kao pojedinci, i da opstanu u svojoj domovini kao zajednica. Nacionalno zajedništvo označava i jača i činjenica, da se odnedavno dodeljuju odlikovanja širom Karpatskog basena, istakla je u nastavku generalni konzul iz Subotice.

– Priznanja govore i o tome, da smo pripadnici jedne nacije, jednog mađarskog naroda, koji može opstati jedino ako opstanu svi delovi nacije, i ako svaki deo nacije ima što više ljudi koji rade na očuvanju mađarskog naroda. Oznake za zasluge se dodeljuju pojedincima kao priznanje za njihova dela, koja su visoko cenjena u društvu. U ovako svečanom trenutku obično ističemo da odlikovanje izražava zahvalnost za dugogodišnju izuzetnu delatnost, rekla je Eszter Čalokezi.

Jožef Mioč je nakon uručenja odlikovanja rekao, da je bio izuzetno dirnut kada je bio obavešten da će primiti ovo priznanje. On je u nastavku podsetio, da vlada Mađarske od početka prati aktivnosti „Paulinuma”.

– Kada sam se rodio, za vreme Drugog svetskog rata, bila su veoma teška vremena. Odrastao sam u posleratnom periodu, to su takođe bile izuzetno teške godine, jer smo bili uskraćeni za sve. Mnogo dugujem svojoj porodici, roditeljima, nastavnicima i vaspitačima, koji su me neprestano bodrili, i na taj način doprinosili napretku moje profesionalne karijere. U najtežem periodu, školske 1962/63. godine, otvorena je i Gimnazija „Paulinum”. Gotovo je čudo da je tadašnji episkop uspeo da otvori ovakvu instituciju. I pored svega ovoga, država nije podržavala ovo, zapravo je sputavala i zastrašivala i učenike i nastavnike. Posle promene režima devedesetih, primetila nas je i vlada Mađarske i prigrlila je „Paulinum”. Podrška je u poslednjem periodu bila posebno izuzetna, i to zahvaljujući Nacionalnom savetu mađarske nacionalne manjine i predsedniku Jeneu Hajnalu. Devedesetih godina naše aktivnosti je uglavnom cenio i podržavao Savez vojvođanskih Mađara. Zahvaljujući Imreu Kernu, bivšem predsedniku Izvršnog odbora skupštine grada Subotice, i opština Subotica je počela da nas podržava. Da tadašnja vlast i tadašnja opština nisu stali uz nas, upitno je da li bismo preživeli ratne godine. Posle promene vlasti 2000. godine, imali smo i podršku pokrajinske vlade i sekretarijata za obrazovanje, i od tada je još imamo, podelio je svoja razmišljanja sa okupljenima Jožef Mioč.

Nyitókép: (Foto: Edvard Molnar)