2024. április 23., kedd

Megdrágult a taxizás

Ezentúl a startért 190 dinárt kell fizetnünk az eddigi 140 dinár helyett.

A tarifáktól függően a taxival való utazás 10–15 százalékkal drágult meg, habár legjobban a start-fuvardíj emelkedett meg. A startdíjat tehát 140 dinárról 190 dinárra emelték, míg a kilométerenkénti ár az első (városban nappal) tarifa tekintetében 65 dinárról 75 dinárra emelkedett.

A második, (városban éjjel) tarifában kilométerenként ezentúl 85 dinárt kell fizetnünk az eddigi 78 dinár helyett. A harmadik tarifa esetében, ami a peremvárosi és az ünnepi fuvarozásokra vonatkozik, kilométerenként 120 dinárt fizethetünk, ami tíz dináros áremelkedést jelent.

A városi tanács nem fogadta el a negyedik, úgynevezett „újévi tarifa” bevezetését, amikor is a szilveszteri ünnep során a taxisofőrök az első tarifában meghatározott összeg dupláját fizettetnék meg az utasokkal. Az ünnepek idején továbbra is a harmadik tarifában meghatározott árak szerint szállítják majd a polgárokat. Az új árakat a következő napokban már alkalmazni fogják, valószínűleg hétfőtől, addig elvégzik a taxiórák be-, illetve átállítását.

A 021.rs emlékeztet arra, hogy a taxisofőrök az ármódosításokat már hónapok óta követelik, elsősorban az üzemanyag drágulása miatt, viszont kérésüket csak most hagyták jóvá az illetékesek.

A városi tanács az utóbbi években megszokott gyakorlata szerint a minimális árakat mindig évente egyszer, decemberben hangolja össze. A most érvényben lévő díjszabást tavaly december 1-jén határozták meg, ezt megelőzően pedig 2020-ban, 2018-ban és 2017-ben végeztek ármódosításokat. A 2012-ben meghatározott árak öt évig, 2017-ig voltak érvényben.

Nyitókép: Dávid Csilla felvétele