2024. április 20., szombat

Energiahatékonyság minden szinten

A Nikola Tesla Általános Iskolában járt a polgármester

Szatmári Adrián polgármester a munkatársai társaságában a topolyai Nikola Tesla Általános Iskolában járt, ahol Danilo Mandić igazgató kalauzolta. Megtekintették a felújított fűtési rendszert, az energiatakarékos világítási rendszert és az egyéb új beruházásokból eredő fejlesztések eredményeit. Szatmári hangsúlyozta, hogy különösen nagy hangsúlyt fektetnek az energiahatékonyságra, valamint a villanyáram és a fűtési energia racionális használatára. Ennek szellemében újították fel a fűtést az iskolában. A projektum összértéke kilencmillió-négyszázezer dinár, amelyből hatmillió dinárt a környezetvédelmi minisztérium fedezett, hárommillió-négyszázezer dinárt pedig az önkormányzati költségvetésből finanszíroztak.

– Ennek a projektünknek a megvalósulásával jelentősen tudjuk csökkenteni az energiafogyasztást, így csökken az összeg is, amit a fűtésre kell elkülönítenünk, sőt a levegőszennyezést is jelentősen tudjuk mérsékelni. A régi fűtőolajos kazánt cseréltük fel most egy modern gázgenerátorral, és úgy gondolom, hogy ez nagyon fontos beruházás, mert így modern és korszerű módon tudjuk fűteni ennek az általános iskolának a tantermeit. Ugyanakkor ebben az iskolában felújítottuk a világítást is, és a régi, elavult lámpatesteket új, modern LED-égőtestekkel tudtuk lecserélni. Ennek a projektnek az értéke hárommillió-ötszázezer dinár, és ezt a projektumot közösen tudtuk megvalósítani a tartományi energetikai, építészeti és közlekedési titkársággal – nyilatkozta a polgármester.

Danilo Mandić köszönetet mondott az önkormányzat képviselőinek a támogatásokért. Az utóbbi két évben mintegy húszmillió dinárt költöttek ebben az oktatási intézményben fejlesztésekre. Ennek eredményeképpen a fűtési és világítási költségeket jelentősen sikerült csökkenteni. Több olyan beruházás történt, melyek hatékonyságnövelő mivolta azt eredményezi, hogy a költségek már egy-két év alatt megtérülnek. Mintegy egymilliót ruháztak be az informatikai oktatás korszerűsítésébe, és új felszereléssel bővült a zeneoktatásra szolgáló kabinet. Folyamatban van az udvar rendezése. A tornateremben is megtörtént a világítás korszerűsítése. A tanulók létszáma egyfajta stagnálást mutat, évek óta 450 körül alakul a létszám. Kiemelte, hogy az iskola tanulói a záróvizsgákon évek óta az országos átlag feletti teljesítményt érnek el.

A polgármester kitért az egyéb energiatakarékossági intézkedésekre is. Elmondta, hogy a díszvilágítást a hétvégén szeretnék felszerelni. Valamennyivel szerényebb módon fogják kivilágítani a város központját, de mindenképpen méltó módon szeretnék az idén is megünnepelni a karácsonyt és az újévet. Az energiahatékonysággal kapcsolatos beruházások is folyamatban vannak.

– A kollégák jelen pillanatban is a terepen vannak, és ellenőrzik a kivitelezett munkákat. A minisztériumtól a hatmillió dinár a héten megérkezett az önkormányzat folyószámlájára, és a másik hatmilliót is biztosítja az önkormányzat, ezért már december folyamán fizetni és folyósítani fogjuk a kivitelezők számára az összeget azoknak a projektumoknak az esetében, ahol a kivitelezés teljes mértékben megtörtént – mondta el a lakosság számára kiírt energiahatékonysági pályázatokkal kapcsolatban. Hozzátette, hogy a napkollektorokra kiírt pályázat a kivitelezők részére lezárult, hamarosan várható a lakosok részére megjelenő pályázat.

Nyitókép: A Nikola Tesla iskoában megújult a fűtési rendszer (Tóth Péter felvétele)