2024. március 28., csütörtök

Az élővé tett múlt

Topolyán ülésezett a Kiss Lajos Néprajzi Társaság

Topolya Község Múzeuma adott otthont a Kiss Lajos Néprajzi Társaság elnökségi ülésének, amelyen vázolták a jövő évre vonatkozó terveket. Dr. Szőke Anna, a szervezet elnök asszonya köszönetet mondott a helyszínt biztosító intézménynek, majd mesélt arról, hogy a szervezet az előttünk álló időszakban két nagyobb szabású tervét szeretné megvalósítani.

– Írott adatbázisunk ismételt feltérképezését szeretnénk megejteni, illetve nagyobb hangsúlyt tervezünk fektetni Közép-Bácska néprajzi szempontból történő felkutatására, hiszen ez a régió mind ez idáig nem kapta meg a kellő publicitást. A terepi munka azzal az előnnyel is járna, hogy be tudjuk kapcsolni az ifjabb néprajzos korosztályokat a szakmai véráramba, és hogy egyáltalán megismerkedjenek egymással azok, akik esetleg Magyarországon folytatják tanulmányaikat, illetve akik autodidakta módon foglalkoznak néprajzi kutatással – mondta Szőke Anna, és kiemelte, hogy Verbász és Ókér (Zmajevo) környéke képez izgalmas és feltáratlan területet, amivel kapcsolatban a levéltárak jelentős kutatásra váró anyaggal rendelkeznek. Mint ahogy Bajsa is igen érdekes egy néprajzos számára, ahol három nemzet él egymás mellett. A kutatási források, illetve az adatbázis újrafeltérképezését, frissítését dr. Raffai Judit néprajzkutató vállalta.

– A Kiss Lajos Néprajzi Társaság egyik feladata a 20. században elvégzett néprajztörténeti kutatások összefoglalása, és mi, akik folyamatosan igyekszünk egy-egy témába belemerülni, használjuk is az előttünk járók tanulmányait. Illetve ezzel a fundussal szeretnénk hozzájárulni a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet közreműködésével feltérképezett Vamadia online adatbázis gazdagításához – nyilatkozta Raffai Judit.

Bakos Réka, a topolyai múzeum etnográfusa elmondta, hogy eddig a hiedelmekkel, az élettörténetekkel, az életrajzi fotókkal foglalkozott, immár a népzenét is szeretné bevonni a kutatásaiba, a mesterdiplomáját pedig a fotók segítségével felvázolt élettörténetek témájában védi majd meg a nyár folyamán.