2024. április 19., péntek

Kép és hang

A kishegyesi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület két művészeti ágra kiterjedő eseményt tartott szerdán este a helyi közösség tetőterében. Az érdeklődők megtekinthették Linka Csaba fényképész kishegyesi intézményekről készült fényképkiállítását, majd Csőke András vezetésével a Topolyai Alapfokú Zeneiskola diákjai mutatták be tudásukat. Az eseményt Kovács Károly tartományi parlamenti képviselő nyitotta meg, majd Sándor István, Kishegyes község alpolgármestere köszöntötte az egybegyűlteket.

Kovács Károly elmondta, hogy a kiállítás lezárása volt egy művészeti projektumnak.

– A kiállítás a negyedik fázisa annak a sorozatnak, amit a művelődési egyesület még 2019-ben kezdett el. A mostani kiállítás bemutatja a település területén működő oktatási intézményeket, az egészségházat, a községházat, a helyi közösség épületét, a templomot és a parókiát. Teszi mindezt szokatlan szemszögekből, ugyanis javarészt madártávlatból és békaperspektívából készültek a képek. A sorozat kapcsán még tudni kell, hogy az első tárlat a falu újratelepítésének 250. évfordulója alkalmából tartott rendezvényeket örökítette meg. Ezt követte a Rizgetős táncegyüttes fennállásának 25. évfordulójára készült fényképkiállítás, illetve az idén bemutatott Kishegyes régen és ma című kiállítás – számolt be Kovács, majd arról is szólt, hogy a kiállítást a tartományi kulturális titkárság támogatta.

A megnyitót egy rövid zongorakoncert követte, aminek egy különleges apropója volt.

– A koncert során Csőke András és tanítványai mutatták be tudásukat azon a mobil zongorán, amit a művelődési egyesület vásárolt. Az egyesület a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nél pályázott erre, a célból, hogy a falu életében zajló rendezvényeken használni tudják. Ilyen esemény például az Anna-nap, a falunap, illetve különböző koncertek az év során. Ez egy könnyen mozgatható, mobil hangszer, amit helyszíntől függetlenül lehet használni – mondta Kovács Károly.

Nyitókép: Bemutatkozott az új zongora (Lakatos János felvétele)