2024. április 20., szombat

Angolnyelv-tanulás és szakmai képzés

Az adai Műszaki Iskola tizenegy tanulója vett részt külföldön az Erasmus programokban

Az adai Műszaki Iskolának az idén két Erasmus programot sikerült megvalósítania, amelyeken összesen tizenegy tanuló vett részt Görögországban és Csehországban. Gilice Hilda iskolaigazgató elmondta, hogy hat tanuló Bíró Árpád szaktanár és Tóth Gabriella angoltanár kíséretében május 9. és 23. között a görögországi Platamonban járt szakmai kiránduláson. Továbbá október 24. és november 4. között öt tanuló Horvát Anikó magyar- és angoltanár kíséretében részt vett az Erasmus+ nemzetközi ifjúsági csereprogramban a csehországi Seč városában.

– A görögországi Erasmus szakmai kiránduláson számítógépes elektrotechnikus és mechatronikai technikus diákok vettek részt. Nagyon fontosnak tartjuk a szakmai ismeretek bővítését az iskolánkban, hogy a diákjaink megismerkedjenek a modern technológiákkal, illetve a PLC és az Arduino világával, ami számukra a jövőt jelenti. A szakmai ismereteiket utána kamatoztatják a helyi cégekben, amelyek megtapasztalják, hogy a tanulóink milyen tudással rendelkeznek. Emellett megismerték a kulturális nevezetességeket és más nemzet kultúráját, amit szintén nagyon fontosnak tartunk a tolerancia szempontjából. Emellett öt tanulónk a Flower Polgárok Egyesületének partnereként a zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola diákjaival együtt részt vett az Erasmus+ nemzetközi ifjúsági csereprogramban a csehországi Seč városában. A tanulók a Busting Rustic Myths projekt keretében csaknem két hetet töltöttek Csehországban, ahol Szerbiát képviselték a közös programok során, más nemzetek szokásait és kultúráját ismerték meg, és nagy élménnyel tértek haza. Az elkövetkezőkben is szeretnénk részt venni az Erasmus programokban, amelyekre továbbra is tervezünk pályázni – nyilatkozta Gilice Hilda.

Az adai Műszaki Iskola diákjai is nagyon hasznosnak nevezték az Erasmus programokat a tanulás és a barátkozás szempontjából. A negyedik osztályos mechatronikai technikus, Lalić Hodik Filip a görögországi kiránduláson vett részt, amely fontos volt számára a szakmai és kulturális ismeretek megszerzése, valamint az angolnyelv-tanulás miatt is. Elmondta, hogy jártak az ottani Erasmus-központban, ahol foglalkoztak Arduino és PLC programozással, valamint megismerték a legórobotok mechatronikai rendszereit, illetve szakmai látogatáson vettek részt okoshotelben és hűtőházban. Továbbá megtekintették a helyi történelmi nevezetességeket, köztük a Meteorákat és Thesszaloniki városát. Kiemelte, hogy az Erasmus program során megszerzett szakmai tudást kamatoztathatja az adai Termometal fémipari cégben, ahol az iskola által szakmai gyakorlaton tartózkodik. Továbbá megerősödött a kapcsolata az adai diáktársaival, valamint megismerkedett magyar- és lengyelországi fiatalokkal, akikkel folyamatosan tartja a kapcsolatot. A második osztályos CNC-technikus, Mitrović Adrian a csehországi kiránduláson járt, ami kiváló alkalom volt számára, hogy fejlessze az angolnyelv-tudását. Elmondta, hogy öt országból vettek részt középiskolások és egyetemisták a projektumban, akikkel csak angolul tudott kommunikálni. Kiemelte, hogy különböző programok voltak, amelyeken más népek nemzeti ételeit, kultúráját, táncait, szokásait és öltözködését ismerhették meg. Tartalmasnak és érdekesnek nevezete a kirándulást, amelyen jó barátságot kötött cseh- és magyarországi fiatalokkal, akikkel azóta is tartja a kapcsolatot. Mindkét adai diák hozzátette, ha lesz rá módja, akkor jövőben is szívesen részt venne az Erasmus programban.