2023. február 8., szerda

Felcsendül az Érik a szőlő egy tokaji útszakaszon – VIDEÓ

Három éve készült el Magyarország első zenélő útszakasza, méghozzá a 67-esen: stílszerűen a Republic együttes 67-es út című slágerét lehet hallani, amikor a barázdált részen áthajtunk, az előadás 80 km/h-s sebesség mellett a legjobb. Bár az autósok megkedvelték, a teljes krónikához tartozik, hogy a közeli Mernye lakóinak hamar elege lett a kéretlen muzsikából, írja a totalcar.hu szaklap.

Maga az ötlet ettől függetlenül persze jó, és a kivitelezés is jól sikerült, most pedig itt a folytatás. Ezúttal Borsod-Abaúj-Zemplén megyében adtak át zenélő szakaszt: a 37-es út átfogóbb felújítása zajlik, annak részeként készült el az újharangodi és bekecsi csomópont közötti mintegy 10 kilométer. Ez foglalja magába azokat a métereket, ahol az Érik a szőlő kezdetű magyar népdal csendül fel az aszfalt barázdáinak és autónk gumijainak előadásában. Mihály Bence felvételén így hangzik:

Míg a 67-es esetében teljesen kézenfekvő volt a dalválasztás, addig itt már nem ennyire egyértelmű a helyzet. Az sem kizárt, hogy a tokaji borvidék közelsége adta az ötletet. 

A zenélő útnak egyébként nemcsak annyi szerepe van, hogy jópofa. Eredetileg arra találták ki, hogy javítsa a közlekedésbiztonságot. Ez elsőre meglepően hangzik, viszont a gyakorlatban arról van szó, hogy a dallam akkor jön ki megfelelően, ha 80 km/h-s sebességgel – azaz az adott szakaszon éppen megengedett tempóval – haladunk. Ha ennél gyorsabban megyünk, a zene is pattogósabb, ha lassabban, akkor dörmögősebb lesz – változik a frekvenciája és lejátszási sebessége.