2023. február 8., szerda

Orbán Viktor: Nem támogatjuk az EU eladósodását

A magyar kormányfő szerint Brüsszel igazságtalan Magyarországgal szemben, de megegyezésre kell törekedni

A 2023-as év sikere az energiaárakon és a szankciókon múlik, mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország című műsorában. A kormányfő szerint Magyarországnak nem kell tartania attól, hogy ellátási hiány lépne fel, de ezzel együtt a tél nehéznek ígérkezik. Elmondta továbbá, hogy új gazdasági stratégiára lesz szükség, a kormány jelenleg is dolgozik a jövő évi költségvetés módosításán, és várhatóan elkerülhetjük a recessziót, sőt a miniszterelnök szerint még minimálisan is növekedni tud majd a magyar gazdaság.

– Kilenc hónapja tart a háború, az volt az elképzelés, hogy a szankciók bevezetésével közelebb jutunk a háború végéhez, ez az idő jól mutatja, hogy ez a várakozás nem teljesült – mondta, majd hozzátette, a szankciók politikája nem érte el a célját, és elhibázott volt.

Magyarország nem támogatja, hogy az Európai Unió (EU) közös hitelfelvétellel finanszírozza az ukrán állam működésének fenntartását; a magyar kormány álláspontja szerint a tagállamoknak kétoldalú megállapodások révén kellene támogatniuk ezt a célt – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának adott pénteki interjúban.

– Nem szeretnénk, hogyha az Európai Unió az együttműködő tagállamok közössége helyett egy közösen eladósodott államok közösségévé vagy együttesévé válna – fogalmazott a kormányfő.
Közölte, Magyarország általánosságban sem támogat olyan politikákat, amelyek alapját közös hitelfelvétellel teremtené meg az EU. Azzal érvelt: egy ilyen „adósságközösség" következményeit „nemcsak a gyerekeink, de még az unokáink is nyögni fogják", ráadásul nekünk kell majd fizetnünk a menet közben fizetésképtelenné váló államok hiteleit is.
Ukrajna abba a helyzetbe került, hogy a háború miatt nem tudja saját magát működtetni. A támogatás szükségességét „elfogadjuk, nem vagyunk tőle boldogok; ha nem lenne háború, ez a kiadás sem lenne" – mondta Orbán Viktor.

Brüsszel fundamentális kérdésekben fennálló véleménykülönbségek miatt, politikai okokból igazságtalan Magyarországgal szemben - mondta Orbán Viktor pénteken a Kossuth rádióban, hangsúlyozva, ennek ellenére megállapodásra kell törekedni.

A miniszterelnök kiemelte: nyilvánvaló politikai okai vannak annak, hogy Brüsszel másfél évig nem fogadta el a magyar helyreállítási tervet. Fundamentális kérdésben véleménykülönbség van Brüsszel és Magyarország között, „ezért ők nem szeretik a magyar kormányt". Az országgyűlési választáson Brüsszel baloldali kormányt szeretett volna, ezért nem adták oda a pénzt az országnak, hanem „odagurították a dollárokat a baloldalnak, hogy meg tudja nyerni a választást" – értékelt Orbán Viktor, hozzátéve: mivel ennek ellenére a választásokat a jobboldal nyerte, a bizottság kénytelen volt érdemben tárgyalni Magyarországgal.
A miniszterelnök hangsúlyozta: türelemre van szükség, mert annak ellenére, hogy ők igazságtalanok Magyarországgal szemben és mindig újabb feltételeket támasztanak, „megállapodásra kell törekednünk". Leszögezte ugyanakkor: néhány alapvető kérdésben, így a migráció, a szexuális propagandisták beengedése az iskolákba és a szankciók kérdésében a magyar kormány nem tudja és nem is akarja megváltoztatni az álláspontját.

Nyitókép: MTI