2023. február 9., csütörtök

Több millió euróra rúgott az árambehozatal a múlt hónapban

Szerbia az elmúlt hónapban 40 millió eurót költött importált áramra, ebben a hónapban pedig több mint 50 millió eurót tervez erre fordítani, januárban pedig még többet, hiszen hidegebbre számítunk, idézte Dubravka Đedović bányászati és energetikai miniszter szavait a Vajdasági RTV.

Hangsúlyozta: Szerbia eltökélt azzal kapcsolatban, hogy csökkentse a fosszilis tüzelőanyagokat, és felszámolja a szenet a villamosenergia-termelésben. Rámutatott, hogy ez óriási kiadásokkal jár, és 2050-ig 22 milliárd eurót kell belefektetniük ebbe, valamint további több mint 10 milliárd eurót a hálózatba.
Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős biztosa Szerbiában tett látogatásakor körbejárta a Szerbiai Villanygazdaságot (EPS), amiről Twitter-oldalán is beszámolt.

Ennek kapcsán elmondta, hogy a Trans-Balkan Korridor, azaz a Balkánon átívelő villamosenergia-folyosó rendkívül fontos projekt Szerbia számára, amely tovább közelíti az ország Európai Uniós csatlakozását.

Várhelyi csütörtökön találkozott Tanja Mišćević európai integrációs miniszterrel, továbbá a szerbiai ellenzék képviselőivel is, majd pénteken délelőtt a szerbiai kormányfővel és államfővel tárgyal.

Nyitókép: Várhelyi Olivér és Dubravka Đedović Belgrádban (Fotó: Tanjug/Sava Radovanović)