2024. április 19., péntek

Érkeznek a megemelt nyugdíjak

Másfél nap alatt félmillió fiatal igényelte az ötezer dinárt – Azoknak is igényelniük kell a támogatást, akik a korábbi segélyek alkalmával már feliratkoztak a jegyzékre

Pénteken befizették a 9 százalékkal megemelt novemberi nyugdíjat az önálló tevékenység alapján jogosultaknak, vagyis az iparosnyugdíjasoknak. A soron következő csoportnak, melybe a katonai és a mezőgazdasági nyugdíjasok tartoznak, kedden, 6-án érkezik az ellátmány, 10-én (gyakorlatilag már pénteken, 9-én) pedig az egykori foglalkoztatottak folyószámlájára utalják át. A postások 12-én viszik házhoz az idősek járandóságát, és ugyanaznap vehető fel a postahivatalokban is.

A Pénzügyminisztérium közleménye szerint Siniša Mali tárcavezető különösen fontosnak tartja, hogy a megnövelt nyugdíjakat a Köztársasági Nyugdíj- és Rokkantsági Biztosítási Alap eszközeiből fizetik ki, mivel a járulékokból a korábbinál több pénz folyt be. Mali megerősítette, hogy január 1-jétől még 12,1 százalékos nyugdíjemelés várható. A decemberi átlagnyugdíj 287,2 euró, a januári pedig 322 euró lesz. A kormány tervei szerint 2026 végére el kellene érnie a 420–450 eurót.

2023. január 1-jétől a közalkalmazottak fizetése 12,5 százalékkal emelkedik, a tisztek, altisztek és szerződéses katonák pedig 25 százalékos bérnövekedésre számíthatnak. A minimálbér 14,3 százalékkal lesz nagyobb. Az átlagbér most 500 euró körüli, 2026 végére 1000 euró a cél.

A pénzügyminiszter az Instagramon közölte, hogy a jelentkezési időszak első 36 órájában, péntek délig félmillió fiatal igényelte az 5000 dináros állami tmogatást. Azok a 16 és 29 év közötti fiatalok kérhetik a támogatást, akik 2022. november 20-án, amikor hatályba lépett a 16–29 éves szerbiai állampolgárok ideiglenes névjegyzékéről szóló törvény, eleget tettek az életkori feltételeknek – magyarázta el Instagram-bejegyzésében Siniša Mali pénzügyminiszter. A szerbiai állampolgárságon kívül az is követelmény, hogy a fiatalnak itteni, bejelentett lakhelye legyen. Érdemes ellenőrizni, hogy nem járt-e le a személyi igazolvány érvényességi ideje, mert ha igen, akkor nem fogadják el a jelentkezést. Azoknak is igényelniük kell a támogatást, akik a korábbi segélyek alkalmával már feliratkoztak a jegyzékre. Jelentkezés nélkül csak azoknak fizetik be, akik szociális segélyre jogosultak vagy büntetés-végrehajtási intézetben vannak. A jelentkezési határidő december 15-e, a kifizetés pedig már másnap megkezdődik, és még karácsony előtt, pontosabban december 20-áig mindenki megkapja a pénzt. Mali közölte, hogy a korábbi, 100-100 eurós támogatásokat 1.060.000 fiatal számlájára utalták át, és ezúttal is nagy érdeklődésre számítanak.

A segély a Kincstári Igazgatóság honlapján kérhető: www.idp.trezor.gov.rs.