2024. április 25., csütörtök
H CSOPORT

Uruguay drámai harcban legyőzte Ghánát, de így is kiesett

A labdarúgó-világbajnokságon az eddigi legpikánsabb felvezetés Ghána és Uruguay sorsdöntő találkozóját előzte meg a H csoport harmadik fordulójában: a két csapat először találkozott a 2010-es vb-negyeddöntő óta, ahol Luis Suárez kézzel ütötte ki a labdát a gólvonalról, de mivel az ellenfél elhibázta a büntetőt, ez végül továbbjutást ért csapatának, s azóta is közmegvetésnek örvend az afrikai országban. Az akkori keretekből Suárez és André Ayew csapatkapitányként most is pályára léptek, és kulcsszerepet is játszottak az eredmény alakulásában.

A történelem pedig megismételte magát, Ghána ismét kihagyott egy büntetőt Uruguay ellen! Ezúttal amiatt ítélték meg, mert a kapus kézzel buktatta a labdához jutó Kudust, Rochet azonban gyorsan helyrehozta hibáját, ugyanis kiütötte Ayew laposan jobb oldalra lőtt labdáját.

Hamar érkezett is a válaszcsapás: a kapus felett átemelő Núñez lövését a gólvonal elől még menteni tudta Salisu, ám a következő védelmi hibából már gól lett, miután két ghánai sem tudta elrúgni a Suárezhez tartó beadást, akinek lövésébe beleért még Zigi, de a kapu felé pattogó labdát közelről befejelte De Arrescaeta. Pár perccel később ugyanő volt eredményes, amikor a Suáreztől átemeléssel kapott gólpasszt kapásból belőtte a kapus keze alatt.

A második félidőben a dél-amerikaiak méltatlankodtak, amikor videózás után nem kaptak meg egy büntetőt, Ghána pedig többször is közel került a gólszerzéshez, de még Kudus távoli löketét is ki tudta tolni Rochet. A hajrában, amikor Dél-Korea vezetést szerzett a másik meccsen, hirtelen Uruguaynak is hajtania kellett egy újabb gólért, de mindhiába. Uruguay 2:0-ra legyőzte ugyan Ghánát, ez az eredmény viszont a dél-amerikaiak számára is azt jelentette, hogy Dél-Koreához képest kevesebb lőtt góljuk miatt a csoportban ragadtak.

Nyitókép: Beta/AP