2024. március 29., péntek
VB-HÍREK

Messi közelít

A labdarúgó-világbajnokságok történetében az 1990-ben aranyérmes német Lothar Matthäus lépett pályára a legtöbb mérkőzésen, szám szerint 25-ször, de egyre jobban megközelíti őt Lionel Messi. Az argentin csapatkapitány a katari vb-n csapata mindhárom csoportmérkőzésén szerephez jutott, így 22 meccsével immár negyedik helyen áll az örökrangsorban. A korábbi aranylabdás Matthäuson kívül még vb-k történetének legeredményesebb játékosa, a német Miroslav Klose, valamint az olasz Paolo Maldini áll Messi előtt 24, illetve 23 találkozóval. A nyolcaddöntőbe jutott argentinok 35 éves játékmestere akár egyedüli éllovassá is válhat, amennyiben Copa América-győztes válogatottja eljut a végjátékig, ő pedig mind a hét összecsapáson játszik. A Messihez hasonlóan ötödik vb-jén futballozó Cristiano Ronaldo legfeljebb 24 mérkőzésig, míg a németek negyedszer vb-résztvevő két játékosa, a kapus Manuel Neuer és a csatár Thomas Müller 23 találkozóig juthat.

A legtöbb vb-meccsen szerepelt játékosok: 1. Lothar Matthäus (német, 1982–1998) 25 mérkőzés, 2. Miroslav Klose (német, 2002–2014) 24, 3. Paolo Maldini (olasz, 1990–2002) 23, 4. Lionel Messi (argentin, 2006–2022) 22, 5. Uwe Seeler (német, 1958–1970), Władysław Żmuda (lengyel, 1974–1986) és Diego Maradona (argentin, 1982–1994) 21-21, 8. Grzegorz Lato (lengyel, 1974–1982), Cafú (brazil, 1994–2006), Philipp Lahm (német, 2006–2014), Bastian Schweinsteiger (német, 2006–2014) és Javier Mascherano (argentin, 2006–2018) 20-20 stb.

Rekordok ide, rekordok oda, de Messi kartárs: a büntetőt illene berúgni! (Fotó: Beta/AP)

Rekordok ide, rekordok oda, de Messi kartárs: a büntetőt illene berúgni! (Fotó: Beta/AP)

White hazautazott, és nem tér vissza

Személyes okok miatt hazautazott a vb-ről Ben White, a nyolcaddöntős angol válogatott hátvédje, és már nem is tér vissza a tornára. Az angol szövetség (FA) szerdán este jelentette be White távozását, további részleteket azonban nem közölt. A 25 éves védő egyetlen csoportmeccsen sem lépett pályára Katarban…

Lemond a mexikói szövetségi kapitány

A mexikói válogatott az utolsó pillanatokig versenyben volt a nyolcadöntőbe jutásért, de „csak” 2:1-re győzte le Szaúd-Arábiát, így utazhat haza, szövetségi kapitánya pedig távozik posztjáról, hiszen Gerardo „Tata” Martino jelezte, az ő szerződése a lefújás pillanatában véget ért. Úgy összegzett, hogy a kiesés hatalmas kudarc. „Vállalnom kell a felelősséget, az utóbbi nyolc tornán nem volt ilyen. Én vagyok a fő felelős, a szomorúság forrása – mondta a távozó argentin szakvezető, aki tisztában volt vele, hogy nem számít népszerűnek Mexikóban. – Jelenleg nincs okom arra, hogy a jövőn gondolkodjak.”

Hervé Renard, a szaúdiak szövetségi kapitánya elismerte, hogy nem érdemeltek továbbjutást a Mexikó ellen mutatott játékukkal. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az argentinokkal szemben elért, mindenkit sokkoló nyitógyőzelmük miatt nagyon büszke csapatára: „A mostani mérkőzés nehezebb volt a számunkra, de nem kell elfelejtenünk, hogy mit vittünk véghez együtt. Mindig megvédem őket, büszke vagyok a vb-jükre.”

Csak néhány tucat szurkoló várta az irániakat

Csupán néhány tucat zászlókat lengető szurkoló fogadta a teheráni repülőtéren az iráni labdarúgókat, miután a válogatott nem jutott be a nyolcaddöntőbe. A visszafogott köszöntés hátterében a kormányellenes megmozdulások, tüntetések állhatnak, a szimpatizánsok nagy része ugyanis a csapatot a rezsim egyik jelképének tekinti. A tüntetők néhány iráni városban tűzijátékkal ünnepelték korábban a csapat amerikaiaktól elszenvedett keddi 1:0-s vereségét és vb-búcsúját. A válogatott tagjai ugyanakkor maguk is kiálltak a kormányellenes megmozdulások mellett, legalábbis sokan így értelmezték, hogy az első vb-mérkőzésük előtt – tiltakozva az otthoni viszonyok miatt – nem énekelték el a himnuszt. A későbbi találkozókon viszont (egyes információk szerint otthonról érkezett fenyegetések miatt) ezt már nem merték megtenni. Több szervezet is jelezte, hogy figyelemmel kíséri, miként bánnak majd hazatérésük után a labdarúgókkal. A válogatott hazaérkezése után a csatár Sardar Azmun újságíróknak elmondta, nem elégedett a teljesítményével és csapattársaival csalódottak, hogy nem jutottak tovább.

Pelé ismét kórházban

Ismét kórházban Pelé: a brazilok legendás labdarúgójának vastagbélrák elleni gyógyszeres kezelését állítják be az orvosok. A 82 esztendős sportember Egyesült Államokban élő lánya szerdán elmondta, édesapja a korábbi médiaértesülésekkel szemben „nincs életveszélyben”. A háromszoros világbajnoknál tavaly augusztusban diagnosztizáltak vastagbélrákot, ami miatt többször is kórházi kezelést kapott.

Nyitókép: Rekordok ide, rekordok oda, de Messi kartárs: a büntetőt illene berúgni! (Fotó: Beta/AP)