2024. március 19., kedd

A nagymama receptje szerint készül a pogácsa

A topolyai Egyedi Pékségben egészséges termékeket sütnek

Az Egyedi Pékség néven bejegyzett vállalkozás több mint egy éve működik Topolyán, közel az ipari parkhoz. Fennállása óta több oklevelet és elismerést is kapott. Szakál Eleonóra régi álmát valósította meg, amikor megnyitotta saját vállalkozását.

A fiatal nő önerőből indította meg a vállalkozását. Elmondása szerint a nyitás óta több nehézséggel is szembe kellett néznie. Egyben azonban az események azt is igazolják, hogy egy nő is lehet sikeres vállalkozó, ha megfontoltan és kitartóan igyekszik elérni a kitűzött céljait. A Topolyai Vállalkozók Általános Egyesülete Eleonórát februárban a tavalyi év legsikeresebb kezdő vállalkozójának odaítélhető díjjal is kitüntette.

A kezdetekről elmondta, hogy cukrász volt a nagypapája, ő maga szakközépiskolát végzett, de az álmai közé tartozott egy saját pékség megnyitása. Szeret dolgozni a tésztával, szeret alkotni, újat kitalálni, új ízeket varázsolni. Ezért nevezte el „egyedinek” a pékséget, mert egyedi, különleges ízeket szeretne megalkotni, sokat kísérletezik a régi hagyományos receptek újragondolásával. Pogácsákat alkotott fokhagymás ízesítéssel, pitéket, egy kicsit beléjük csempészve a mostani divatos ízvilágot.

Az önálló vállalkozás beindítása előtt hat évet dolgozott egy pékségben, és már ott a főnöke szabad kezet adott neki, már ott elkezdte megalkotni saját receptjeit. Büszke például az egyik túrós pogácsa receptjére, amit a nagymamája pogácsájának mintájára alkotott meg, a mai napig azt sütik még egykori pékségében is, és még Paskó atya is felfigyelt rá, és elkérte a receptet. Gyorsan terjedt a híre, hogy milyen finom, hogy ez a nagymama pogácsája, egy egyszerű és nagyszerű pogácsa. Elmondta, hogy megkeresik a vásárlók, akik az egykori munkahelyén már elégedettek voltak a készítményeivel. A termékeik felismerhetőek, ezért valóban egyedi a pékség. A piacon is árulják a készítményeiket, és vannak, akik személy szerint Eleonórát nem ismerik, de amikor meglátják a péksütemények alakját, felismerik az ízüket, akkor megjegyzik, hogy ezt már kóstolták, ismerik, tudják, hogy jó. Arra a kérdésre, hogy vajon az ipari parknak mint helyszínnek a megválasztása tudatos-e, az volt-e a terv, hogy az ipari parkban dolgozókra fókuszál mint potenciális vásárlói közönségre, elmondta, hogy az anyagiak nem engedték meg, hogy ott nyisson pékséget, ahol eredetileg szeretett volna. Itt kedvező feltételekkel jutott az üzlethelyiséghez. Eredetileg egy, az egészséges életmódnak minden szempontból megfelelő táplálkozást lehetővé tevő pékség megnyitását tervezte, de itt az igényekhez is alkalmazkodnia kellett. Az ipari negyedben dolgozók közül kerül ki a legtöbb vásárló, és a kínálatot az igényeikhez igazítja.

A termékeik felismerhetőek, ezért valóban egyedi a pékség (Tóth Péter felvétele)

A termékeik felismerhetőek, ezért valóban egyedi a pékség (Tóth Péter felvétele)

A vállalkozás megindítása körüli nehézségekről elmondta, hogy nem volt könnyű. Kölcsönt kellett felvennie, illetve a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat önfoglalkoztatást támogató eszközeit vette igénybe. Nagyon nehéznek nevezte a kezdeteket, mindent szinte egymaga csinált, nem volt keret alkalmazottak bevonására. Azóta is folyamatosak a kihívások, nehézségek. Napi szinten meg kell oldani a nyersanyagbeszerzéssel kapcsolatban felmerülő és egyéb gondokat is. Sok minden megdrágult az utóbbi időben, viszont vannak olyan termékeik Eleonóra elmondása szerint, melyek esetében az árakat a kereslet rugalmassága miatt nem lehet megemelni.
A fiatal vállalkozónő elmondta, hogy a termékek többsége az egészséges életmód szabályainak megfelelő módon készül, ezért kimondottan egészségesnek minősül.
A régi hagyományos receptek szerint dolgoznak, vannak aprósütemények, édes kalácsok, valamint édes aprósütemények is. Cukorbetegek részére külön termékek készülnek. Teljes kiőrlésű kenyér, teljes kiőrlésű lisztből készülő kifli is van a napi kínálatban. Rövidesen kukoricakenyér és magvas kenyér is lesz. A vevőkör bővítésének egyik akadálya lehet, hogy messze vannak a városközponttól. Terveik közt szerepel azonban hamarosan a központban is megnyitni egy üzletet, ahol egészséges, egyben egyedi, különleges finomságokkal várják a vásárlókat.

Nyitókép: Szakál Eleonóra régi álmát valósította meg, amikor megnyitotta saját vállalkozását (Tóth Péter felvétele)