2024. április 25., csütörtök

A papírkönyvek világán túl

Új digitális tanteremmel gazdagodott az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskola

A magyarországi Mészáros Csoport High-Tech Suli 2022. évi első határon túli magyar iskoláknak szóló pályázatának köszönhetően 30 millió forint, vagyis több mint 8 és fél millió dinár értékű támogatásban részesült az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskola. A támogatásnak köszönhetően egy teljesen új, korszerű digitális tantermet alakítottak ki az oktatási intézményben, a tantermet tegnap adták át ünnepélyes keretek között. A High-Tech Suli program célja, hogy digitális tantermek kialakításával és a szükséges háttértudás biztosításával korszerű, 21. századi oktatást biztosítson a gyermekek számára.

– A High-Tech Suli program keretében komplett tantermet szerelünk fel egy egészen új, modern pedagógiai módszertannak megfelelően, amely a csoportmunkát és az egyéni munkát is képes támogatni. Ez azt jelenti, hogy nem a megszokott padsoros elrendezésben, hanem körkörös elrendezésben vannak elhelyezve a padok. Ezeken kapnak helyet a tanulói laptopok, emellett az interaktív panel, a tanárnak a különböző eszközei, ami lehetővé teszi a különféle csoportmunkáknak az alkalmazását. A program keretében 3D nyomtatót, lézervágót és sok egyéb olyan eszközt is biztosítunk, amelyek lehetővé teszik, hogy a gyerekek kilépjenek a papíralapú tankönyvek világából, és a fizikai valóságba áthelyezzék azt, amit megtanultak: kinyomtassák, létrehozzák, fizikailag is megalkossák egy projekt keretében, ezzel pedig számos új ismeretet és kompetenciát lesznek képesek megszerezni – fogalmazott Horváth Ádám, a magyarországi High-Tech Suli program szakmai vezetője, aki hozzátette, hogy az eszközcsomag mellett a program magában foglalja a pedagógusok féléves továbbképzését is.

Négy határon túli intézmény nyerte el ezt a támogatást, Szerbiából csak az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskola pályázott sikeresen. Potrebić Tőzsér Gabriella, az iskola igazgatónője elmondta, hogy intézményükben az alkotópedagógiára és a tehetséggondozásra eddig is nagy hangsúlyt fektettek, az új tanterem a digitális módszerek átadását is segíti.

– A pedagógus nem tud dolgozni, ha nincs korszerű eszköze. Nagyon lényeges, hogy ezek a diákok már a 21. században születtek, fontos, hogy lépést tartsunk velük. A pályázatnak az volt a kikötése, hogy ez a tanterem minden tanítási órán használható legyen. Elengedhetetlen a különböző tantárgyak összekötése a projektoktatásban, több tantárgy tudását tudják hasznosítani a gyerekek a tantermen belül – közölte az igazgatónő.

De Negri Ibolya, az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületének az elnöke köszönetet mondott a magyarországi támogatóknak és közölte, hogy Vajdaság területéről összesen tíz pályázatot küldtek. Hozzátette, hogy a korszerű digitális oktatás a jövő oktatása, amelyre nagy szükség van minden területen.

Nyitókép: Az új tantermet több tanítási órán is használják majd az iskola diákjai (Kancsár Izabella felvétele)