2024. április 18., csütörtök

Képtár otthon!

Digitális kalauzt hozott létre a Szabadkai Kortárs Galéria

A Szabadkai Kortárs Galéria egy mobil alkalmazást hozott létre, amelynek segítségével az érdeklődők a telefonjukon keresztül is képtárlátogatást tehetnek. A digitális kalauzt Nela Tonković, a galéria kurátora és Ivona Kiš Malinović, az Icbtech cég projektmenedzsere mutatta be.
Az applikáció a Szabadkai Kortárs Galéria gyűjteményének egy részét tárja az érdeklődők elé, és magában foglal egy kvízt is, amelynek célja, hogy a képzőművészet kedvelői interaktív módon is új ismeretekhez jussanak. A SGSU QUIZ elnevezésű digitális kalauz ingyenesen letölthető a Google Play, az Apple Store, a Huawei AppGalery, valamint a galéria honlapján.
– Az elmúlt időszak arra tanított meg bennünket, hogy szükség van a digitalizációra. Egy 2019-es, a kulturális szférában végzett szerbiai szintű kutatás eredményei azt mutatják, hogy a lakosság negyvenhét százaléka látogat el időnként múzeumokba vagy a galériákba, de csupán két százaléka teszi ezt rendszeres jelleggel. Ez nem jó szám. Elgondolkodtunk azon, hogy az eredmény javításáért mit tehetünk, mi hogyan jutunk el a látogatókhoz. Leginkább természetesen úgy, hogy meghirdetjük a rendezvényeinket és meghívókat küldünk el. A másik a weboldal és a közösségi oldalakon való jelenlét. Emiatt hoztuk létre a szóban forgó applikációt, mielőtt pedig ezt megtettük volna, más kulturális intézményeket vettünk például. Az országunkban eddig nem sok ilyen kezdeményezés történt, tulajdonképpen az elsők között vagyunk. A mai technológia gyakorlatilag elérhetővé teszi azt, hogy szinte szó szerint a zsebünkben hordjuk a galéria egy részét. Az applikáció egyik előnye, hogy akik nincsenek a közelben vagy más okok miatt nem látogathatnak el gyakrabban az intézményünkbe, digitális formában megtehessék ezt. A másik mindenképpen az, hogy mivel a galériánk megközelítőleg ezerötszáz alkotással rendelkezik, és természetesen nem állíthatjuk ki mindegyiket, az applikáción keresztül azok is megtekinthetők, amelyek az intézményünkben épp nem láthatók, nem hozzáférhetők. A galériánknak nincs is állandó tárlata. Jó esetben évente egyszer szervezünk kiállítást a gyűjteményünkben található műalkotásokból. Ezeket az év többi részében nem is lehet látni. Az applikáció viszont lehetővé teszi, hogy az egyébként ritkán látott műveket se tévesszük szem elől. A digitális kalauz létrehozását a művelődési és tájékoztatási minisztérium támogatja, mivel jónak látja azt, hogy a kulturális értékeink, hagyatékunk minél több emberhez eljusson. Az applikáció létrehozásával a munkatársaink foglalkoztak, mások mellett Szalma Viktória, az intézményünk igazgatója is – emelte ki Nela Tonković.

Ivona Kiš Malinović a gyakorlatban is bemutatta, hogyan működik az applikáció. Ahogyan azt megtudhattuk, az alkalmazás kétnyelvű és negyven digitalizált alkotást mutat be. Kétféleképpen használható, egyfajta áttekintés és kvíz formájában. A kvíz olyan, mint egy játék, kérdésekre kell válaszolni, illetve megjelölni a helyes választ. Ezáltal az érdeklődők információkhoz juthatnak például egy-egy művészről vagy alkotásról. A kvíz meg is jutalmazza azt, aki kitölti, jó válaszokért cserébe a szóban forgó alkotást a telefon háttérképeként lehet használni vagy megosztani ismerősökkel a közösségi oldalakon. Ezt azonban csak akkor tehetjük meg, ha helyesen válaszolunk.