2024. március 28., csütörtök

Eddig ilyet csak filmekben lehetett látni

Jutalmazták a lövöldöző embercsempészeket üldöző rendőröket

A magyar rendőrök egyszerre szavatolják a magyar emberek biztonságát, és lépnek fel szakszerűen az illegális bevándorlással szemben – mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön a tárca ünnepségén, amelyen az M5-ös autópálya fővárosba bevezető szakaszán erőszakosan fellépő, a rendőrökre tüzet nyitó embercsempészek elfogásában közreműködő rendőröket jutalmazták meg.

Rétvári Bence hozzátette: hét éve mindenki láthatja, milyen ostrom alatt áll a déli határ, és azt is, hogy az utóbbi két évben az illegális bevándorlók sokkal intenzívebben próbálnak bejutni az országba. Emlékeztetett: már 2021-ben is megduplázódott az illegális bevándorlással kapcsolatos esetek száma 2020-hoz képest, a novemberi adatokból pedig az látszik, hogy 2022-ben is megkétszereződött ez a szám az előző évhez képest.

Az államtitkár hangsúlyozta: az, hogy a magyar emberek nemzetközi felmérések szerint is biztonságban élnek, a magyar rendőrök munkájának eredménye.

Nap mint nap halljuk, hogy a déli határ szerb oldalán fegyverek ropognak, de arra korábban nem volt példa, hogy Magyarországon rálőttek volna rendőrökre az embercsempészek – mutatott rá Rétvári Bence, aki szerint eddig csak filmekben lehetett látni olyan kritikus helyzetet, mint amelyet a konkrét esetben a rendőrség kamerája rögzített, és amelyet bárki megnézhetett, mert a rendőrség közösségi oldalára is feltöltötték. Arról is beszélt, hogy az embercsempészek azt az utasítást kapták, hogy ha szükséges, használjanak fegyvert a rendőrökkel szemben. Rámutatott: az utakon, amelyeken üldözték a migránsokkal teli kisteherautót, civilek is közlekedtek, az esetből rengeteg tragédia következhetett volna, de mindet sikerült elkerülni, mert a rendőrök jó döntést hoztak, és egyetlen áldozata sem lett a hajszának.

A rendőrök munkáját kifogástalannak és példamutatónak nevezte, megfogalmazása szerint higgadtan cselekedtek.

Az ünnepségen 18 rendőr részesült jutalomban.

Nyitókép: Cseh Imre rendőr törzsőrmester, a Készenléti Rendőrség járőrvezetője átveszi Rétvári Bencétől és Bolcsik Zoltán rendészeti államtitkártól a jutalom elismerést (Fotó: MTI)