2024. április 25., csütörtök

A szerb–magyar kapcsolat erősítése volt a cél

Évfordulót ünnepelt a VMSZ Belgrádi Szervezete

Különleges szervezetként indult, mindenekelőtt azért, mert a tagságában nem csak magyarok voltak. Alapvető célja a Vajdasági Magyar Szövetség Belgrádi Szervezet létrehozásának a szerb–magyar kapcsolatok erősítése volt – emelte ki Nebojša Marjanović, a VMSZ Belgrádi Városi Szervezetének elnöke, a politikai szervezet fennállásának 11. évfordulója alkalmából tartott csütörtök esti ünnepségen. Rámutatott, 2011. november 30-án alakult meg 11 taggal, akkor még helyi szervezetként a Terazije helyi közösség helyiségeiben működött. Ez volt a párt első helyi szervezete, ami Vajdaságon kívül alakult. Ma már városi szervezetként tevékenykedik, 9 helyi szervezettel, több mint 500 taggal. Nem csak politikai tevékenységet folytatnak, hanem több mint 200 olyan vitafórumot tartottak az elmúlt években, amelyek a politikai témák mellett a kultúrával, a történelemmel, a sporttal és a vallással is foglalkozott.

Kovács Elvira, a VMSZ alelnöke, egyben a Köztársasági Képviselőház alelnöke az ünnepség vendégeként rámutatott, a kezdetekkor számos kérdés merült fel a belgrádi szervezet megalakítása kapcsán, egyrészt mert vajdasági politikai szervezetről van szó, másrészt pedig addig kizárólag a magyar párttagságra koncentrált. A fővárosban működő szervezetük azonban igazolta létjogosultságát az ötleteken és a lakossági találkozókon keresztül, ma már többen is tagosodtak a pártba, akik nem magyarok, de azonosulni tudnak a VMSZ politikájával. Kovács Elvira azt is bejelentette, várhatóan a jövő héten ratifikálja a köztársasági képviselőház a Magyarország és Szerbia közti stratégiai partnerségről szóló megállapodást, holott a két ország 2014-től 6 kormányközi ülést és számos közös projektumot valósított meg.

Aleksandar Mirković, a belgrádi városi képviselő-testületben a Szerb Haladó Párt képviselői csoportjának vezetője, parlamenti képviselő rámutatott, Nebojša Marjanovićtyal, aki a belgrádi városi képviselő-testület képviselője, már több, mint négy éve együttműködnek, és ma már ez a kapcsolat nem kizárólag a koalíción alapul, hanem a barátságon is. Szavai szerint éppen ezt üzeni Pásztor István, a VMSZ elnöke és Aleksandar Vučić, az SZHP elnöke barátsága és együttműködése is, ugyanis a két párt és a két pártvezető az elmúlt időszakban számos olyan eredményt mutathat fel, ami Belgrád és egész Szerbia számára pozitívumot hordoz.

Az ünnepségen jelen volt továbbá Lálity Urbán Emese, az építési, közlekedési és infrastruktúrával megbízott minisztérium államtitkára, Pintér Anna-Mária, a tartományi képviselő, valamint Justh Krisztina, Magyarország belgrádi nagykövetségének kulturális attaséja is.